Vaikea lihavuus raskauden aikana yhteydessä lapsen kehitysvaikeuksiin

Tulokset eivät automaattisesti tarkoita sitä, että yhteydet johtuvat vain ja ainoastaan äidin lihavuudesta.

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan erittäin lihaville äideille syntyvillä lapsilla on lapsuudessa muita enemmän psyykkisiä ja sosiaalisia vaikeuksia sekä kehityksen viivästymiä.

Pediatrics-lehden julkaisemat tulokset perustuvat 1 300 äidin ja lapsen tietoihin, ja niiden perusteella erittäin lihavien äitien 5–7-vuotiailla lapsilla havaitaan erilaisia tunne-elämän ja sosiaalisen elämän vaikeuksia, tarkkaavaisuushäiriöitä, autismia tai kehityksen viivästymää. He tarvitsevat myös psykologin ja puheterapeutin palveluita todennäköisemmin kuin lapset, joiden äidit ovat normaalipainoisia ennen raskautta.

Yhteydet havaittiin, kun äidin lihavuus luokiteltiin vähintään vaikeaksi, mikä tarkoittaa 170-senttimetriselle vähintään 101 kilon painoa.

Tutkimuksessa huomioitiin monia tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia perheeseen ja raskauden kulkuun liittyviä tekijöitä, mutta ne eivät selittäneet havaintoja. Tulokset eivät silti automaattisesti tarkoita sitä, että yhteydet johtuvat vain ja ainoastaan äidin lihavuudesta. Raskauden aikana äidin lihavuus aiheuttaa kuitenkin monia terveysongelmia äidille ja vauvalle, joten raskautta harkitsevien kannattaisi mahdollisuuksien mukaan karistaa liikakiloja.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Pediatrics 2015;135:e1198e1209

Lue lisää: Sokerivero ei riitä

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.