Väitös: Proteiini ja rasva pienentävät aterian GI-arvoa

Pienen GI:n elintarvikkeet nostavat maltillisesti verensokeria verrattuna suuren GI:n elintarvikkeisiin.

Katja Hätönen havaitsi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella tekemässään väitöstutkimuksessa, että hiilihydraattipitoisen aterian glykeeminen indeksi (GI) pienenee, kun aterian kanssa nautitaan proteiinia ja rasvaa. Tutkimuksessa rypsiöljy sekoitettiin muusiin ja proteiini saatiin broilerinfileestä. Perunamuusilla yksin syötynä on hyvin suuri GI.

Sen sijaan kahvin juonti aterian yhteydessä ei näyttäisi vaikuttavan aterian aikaansaamiin glukoosi- tai insuliinivasteisiin.

Aterian suuri GI-arvo johtaa nopeaan verensokerin nousuun ja laskuun, jolloin nälkä tulee pian uudelleen. Siksi pienen GI:n elintarvikkeita pidetään painonhallinnalle edullisempina vaihtoehtoina. Pienen GI:n elintarvikkeet saattavat auttaa myös diabeetikon verensokerin hallintaa.

Mikä GI_arvo?

GI- arvo mitataan vertaamalla hiilihydraattia sisältävän elintarvikkeen aikaansaamaa verensokerivastetta vertailuelintarvikkeen aikaansaamaan verensokerivasteeseen 2 tunnin ajan elintarvikkeen syömisen jälkeen. Vasteiden suhdeluku on elintarvikkeen GI-arvo.

Pienen GI:n elintarvikkeet nostavat maltillisesti verensokeria verrattuna suuren GI:n elintarvikkeisiin.

Väitöksessä ilmeni, että uusia GI-arvoja määritettäessä tulee käyttää standardisoitua menetelmää ja aiemmin mitattuja GI-arvoja tulee tulkita ja käyttää varoen. Jatkossa tulisi aina mitata elintarvikkeelle myös insuliinivasteet määritettäessä GI-arvoja. Tämä parantaisi mahdollisuutta arvioida hiilihydraattien laadun merkitystä terveydelle ja vähentäisi tutkimustuloksia sekoittavia tekijöitä.

Lähde:
THL
Challenges in measuring glycaemic index

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia