Transrasvat saattavat heikentää nelikymppisten muistia

Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa, kuten ranskalaisissa perunoissa, perunalastuissa ja leivonnaisissa sekä pieniä määriä luonnostaan maidossa, maitotuotteissa sekä punaisessa lihassa.

Runsaasti transrasvahappoja sisältävä ruokavalio voi yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan heikentää muistin toimintaa. Yhteys havaitaan nelikymppisillä ja nuoremmilla miehillä, Plos One -lehdessä julkaistut tulokset osoittavat.

Transrasvoja syntyy kasvirasvojen teollisessa kovettamisessa. Niitä on etenkin pikaruoassa ja ne altistavat mm. sydänsairauksille ja nostavat haitallisen kolesterolin määrää veressä.

Nyt julkaistujen tulosten perusteella muistitestien tulokset heikkenevät tasaisesti mitä enemmän transrasvahappoja miehen ruokavaliossa on. Kun tutkimukseen osallistuneet 45-vuotiaat ja sitä nuoremmat miehet muistivat sanamuistitestissä keskimäärin 86 sanaa, paljon transrasvoja syövät samanikäiset muistivat 12 sanaa vähemmän.

Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa, kuten ranskalaisissa perunoissa, perunalastuissa ja leivonnaisissa sekä pieniä määriä luonnostaan maidossa, maitotuotteissa sekä punaisessa lihassa. Onkin mahdollista, että transrasvojen sijaan nyt havaitut muistivaikutukset selittyvät transrasvoja paljon saavien muutenkin epäterveellisellä ruokavaliolla.

Tutkimuksessa muistitestit tehtiin runsaalle tuhannelle miehelle ja naiselle, joilta oli saatu myös tiedot ruokavalioista. Naisia tutkimuksessa oli liian vähän, joten analyysissa keskityttiin miehiin. Miehillä yhteys koski vain 45-vuotiaita ja nuorempia.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Plos One 2015

Kuva:
Panthermedia 

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.