Valtakunnallinen hoitopolku kokoaa tiedot ehkäisystä

Tiedot löytyvät helposti käytettävässä muodossa kiireiselläkin vastaanotolla.

Tampereen kaupungin opiskeluterveydenhuollossa siirryttiin muutamia vuosia sitten terveydenhoitajavetoiseen raskauden ehkäisyn toimintamalliin saatavuuden parantamiseksi ja neuvontaan käytettävän ajan lisäämiseksi. Työn tueksi laadittiin runsaasti erilaisia ohjeistuksia, mutta ne eivät olleet helposti käytettävissä. Heräsi tarve kerätä kaikki aiheeseen liittyvät ohjeet samaan paikkaan, ja näin luotiin selainpohjainen ehkäisyn hoitopolku.

– Tampereen polun käyttöaste osoittautui korkeaksi, ja positiivisen palautteen myötä päätettiin laatia polusta valtakunnalliseen käyttöön soveltuva versio, kertovat hoitopolun tehneet nuorisolääkäri Susanna Paldanius Tampereen kaupungin opiskeluterveydenhuollosta ja yhteisöterveyden ylilääkäri, nuorisolääkäri Noora Seilo YTHS:ltä.

Hoitopolun tavoitteena on tukea perusterveydenhuollon toimijoita Käypä hoidon mukaiseen, terveydenhoitaja­vetoiseen raskauden ehkäisyn toteuttamiseen.

Seilo ja Paldanius toteavat, että hormonaaliseen raskauden ehkäisyyn liittyy paljon huomioon otettavia tekijöitä. Jos työtä ehkäisyn parissa ei tee jatkuvasti, tiedot voivat unohtua helposti.

– Hoitopolkuun on koottu laajasti raskauden ehkäisyyn liittyviä konkreettisia toimintaohjeita. Polku tukee toimijoita esittelemään eri ehkäisymenetelmät asiakkaalle, jolloin asiakas voi tehdä tietoon perustuvan valinnan menetelmästä.

Apua tukosrikin arviointiin

Polun runkona on ohjeistus ehkäisyn aloituksesta, seurannasta ja vaihdosta. Erityisesti lääkäreille suunnatusta sisällöstä löytyy apua tukosriskin arviointiin sekä tietoa sairauksien ja lääkkeiden vaikutuksesta ehkäisyyn.

– Uutta on asiantuntija­yhteistyönä tuotettu ohjeistus ensimmäisen asteen sukulaisen laskimotukoksen vaikutuksesta yhdistelmäehkäisyn aloitukseen ja tukostaipumustutkimuksiin.

Lisäksi polusta löytyy monipuolinen lomakkeisto asiakastyössä hyödynnettäväksi, ja keskeiset lomakkeet ovat myös englanniksi.

Lääkevalmisteet-osiossa ovat koottuina kaikki Suomessa markkinoilla olevat ehkäisyvalmisteet, joita on mahdollisuus helposti vertailla nimen, hinnan tai vaikuttavan aineen mukaan.

Ehkäisyn hoitopolku on laadittu Tampereen kaupungin opiskeluterveydenhuollon hoitopolun pohjalta, ja valtakunnallistaminen on tehty osittain lääkeyhtiö Bayer Oy:n tuella. Valmis polku luovutettiin Suomen Nuorisolääkärit ry:lle.

Uusilta käyttäjiltä toivotaan palautetta ja kehitysehdotuksia. Yhteydenotot: https://nuorisolaakarit.yhdistysavain.fi/ota-yhteytta/.

Kirjoittaja:
Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Uutinen on julkaistu Lääkärilehdessä 10/2018.