Varhainen altistuminen estääkin ruoka-allergiaa?

Tutkimuksen tulos puolustaa ennemmin siedätystä kuin välttämistä.

Britanniassa tehty laaja kliininen koe raportoi, että tunnetusti allergisoivien ruoka-­aineiden käytön aloittaminen alle puolen vuoden iässä ehkäisee allergioita yhden ja kolmen vuoden iässä. Vaikka hoitoaikeen mukaisen analyysin tulos ei ollut tilastollisesti ­merkitsevä, protokollan mukainen analyysi toi esiin useita merkittäviä yhteyksiä ­allergisoivien ruoka-aineiden nykysuositukseen verrattuna varhain aloitetun käytön suojaavaan vaikutukseen. Tulos ei ainakaan puolusta välttämistaktiikkaa, vaan ennemmin siedätys­ideologiaa.

Hoitoaikeen mukaisen analyysin mukaan interventioryhmässä ruoka-allergian ­esiintyvyys oli 5,6 % ja vertailuryhmässä 7,1 %. Kun tulokset laskettiin todellisen, toteutuneen protokollan mukaisesti, ruoka-allergian esiintyvyys varhain altistuneiden ryhmässä oli pienempi kuin standardineuvonnan ryhmässä (2,4 % vs. 7,3 %). Tämä todettiin erikseen myös maapähkinäallergian (0 % vs. 2,5 %) ja kanan­muna-allergian esiintyvyydessä (1,4 % vs. 5,5, %).

Tutkimukseen otettiin mukaan 1 303 kolmen kuukauden ikäistä, vain rintaruokittua vauvaa. Heidät arvottiin joko nykyohjausryhmään (pelkkä rintaruokinta 6 kk:n ikään asti) tai varhaisen altistuksen ryhmään. Jälkimmäisten ruokavalioon tuotiin kuusi tunnettua allergeenia: ensimmäiseksi lehmänmaito (jogurtti), sen jälkeen vaihtelevassa järjestyksessä maapähkinä, keitetty kananmuna, seesami, kala ja viimeisenä vehnä. Allergia­oireiden ilmaantumista seurattiin nettilomakekyselyin sekä yhden ja kolmen vuoden tutkimus­käynneillä. Päätulos oli todettu ruoka-allergia 1–3 ikävuoden välillä.

On ollut epäselvää, missä iässä pikkuvauvan ruokavalioon voi alkaa lisätä allergisoivia ruoka-aineita. Havainnoivat tutkimukset ovat viitanneet varhaisen altistamisen suojaavaan vaikutukseen, vaikka suosituksissa kehotetaan pysymään rintamaidossa ensim­mäiset kuusi kuukautta. Monien vanhempien on kuitenkin raportoitu nimenomaan välttävän yleisiä allergeeneja ruoka-allergian pelossa.

Lähde: Perkin MR, Logan K, Tseng A ym. Randomized trial of introduction of allergenic foods in breast-fed infants. N Engl J Med 2016;374:1733–43.

Kirjoittaja:
Outi Aikio
LT, lastentautien ja neonatologian erikoislääkäri

Kuva: Fotolia

Julkaistu Lääkärilehdessä 20/2016