Värillä on väliä – aterimet vaikuttavat makukokemukseen

Aterimien ulkonäkö ja paino vaikuttavat tuoreen tutkimuksen mukaan siihen, miltä ruoka syöjästä maistuu. Tietoa voidaan käyttää hyväksi ruokailutottumusten parantamisessa.

Aterimet vaikuttavat siihen, miltä ruoka syöjästä maistuu, käy ilmi Flavour-lehdessä julkaistusta, Oxfordin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta. Ruokailuvälineiden muodon, painon ja värin havaittiin vaikuttavan maistelukokemukseen.

Jo aiemmin astioiden on osoitettu vaikuttavan havaintoihimme ruuasta ja juomasta. Esimerkiksi lautasen väri ja paino voivat vaikuttaa aistimukseemme ruuan koostumuksesta, suolaisuudesta tai makeudesta.

Nyt Oxfordin yliopiston tutkijat havaitsivat, että jogurtti tuntui paksummalta ja kalliimmalta maisteltuna kevyestä kuin raskaasta muovilusikasta. Värikontrasti oli myös merkittävä tekijä: valkoinen jogurtti arvioitiin valkoisella lusikalla maisteltuna makeammaksi, paremman makuiseksi ja kalliimmaksi kuin vaaleanpunainen jogurtti.

Vaikutukset olivat päinvastaiset, kun jogurttia maisteltiin mustasta lusikasta. Se viittaa siihen, että makukokemukseen vaikuttaa myös ruuan ja aterimen välinen värikontrasti. Lisäksi aterimen muodon havaittiin vaikuttavan: kun juustoa tarjottiin veitsellä, lusikalla, haarukalla ja hammastikulla, veitsestä maisteltu juusto arvioitiin suolaisimmaksi.

Tutkijat Vanessa Harrar ja Charles Spence selittävät ruokailun olevan moniaistillinen kokemus.

– Siihen kuuluvat maku, ruuan suutuntuma, tuoksu ja näkökokemus. Aivomme ovat muodostaneet käsityksen ruuasta jo ennen kuin laitamme sen suuhumme, mikä vaikuttaa koko maistelukokemukseemme, Harrar sanoo BioMed Centralin julkaiseman tiedotteen mukaan.

– Pienet muutokset aterimissa ja astioissa voivat vaikuttaa siihen, kuinka miellyttävältä tai täyttävältä ruoka vaikuttaa. Ruokaa tarjoiltaessa olisikin syytä muistaa, että ruuan väri näyttää erilaiselta astiaston tai aterimien taustavärin mukaan, ja siksi ruoka myös maistuu erilaiselta.

Tietoa voidaan käyttää hyödyksi, kun yritetään kontrolloida ruokailutottumuksia, kuten annoskokoa ja ruuan määrää.

Sirpa Kulonen
toimittaja

Kuva: Panthermedia