Evira listasi syötävät luonnonvaraiset kasvit

Oletko maustanut ruokaasi katajanmarjalla tai hauduttanut koivunlehdistä teetä? Eviran taulukon avulla luonto tulee uudella tavalla ruokapöytääsi.

Evira on listannut elintarvikekäytön kannalta tärkeimmät suomalaiset luonnonvaraiset kasvit ja kasvinosat sekä koonnut tiedon niiden käytöstä elintarvikkeina.

Eviran mukaan suomalaisia kiinnostaa luonnonvaraisten kasvien käyttö elintarvikkeina yhä enemmän. Tuttujen metsämarjojen ja sienten lisäksi hyödynnetään myös muita kasveja, kuten villiyrttejä.

Tavallisimmin villikasveja käytetään yrttiteen aineksina (koivun lehdet, kultapiiskun kukkivat versonlatvat), mausteina (katajanmarjat, väinönputken juuret) tai annoskoristeina (apilan kukat, islanninjäkälä). Muutamia kasveja, kuten nokkosta ja voikukkaa, käytetään myös villivihanneksina.

Eviran tuoteturvallisuusyksikön ylitarkastaja Sanna Viljakainen huomauttaa, että luonnonvaraisten kasvien keräily omaan käyttöön on jokamiehenoikeuksien rajoitteet huomioiden vapaata. Sen sijaan tuotteiden keruu myyntiä varten kuuluu elintarvikelainsäädännön piiriin.

– Lajintuntemus on ensiarvoisen tärkeää, koska elintarvikkeiksi soveltuvien kasvien lisäksi Suomen luonnossa kasvaa myös paljon myrkyllisiä kasveja, Viljakainen sanoo.

Evira huomauttaa, että taulukko on toistaiseksi vielä luonnos ja voi tarkentua käynnissä olevien asiantuntija-arvioiden perusteella.

Hyödyksi:
Taulukko
Suomalaisten luonnonvaraisten kasvien elintarvikekäyttö

Lähde:
Evira

Kuva:
Panthermedia