Varo lääkeväärennöksiä

Laillisia alkuperäisvalmistajan lääkevalmisteita ei myydä alennuksella Internetissä.

Lattiavahaa, lateksimaalia, mustetta ja tiilipölyä tiivistetty pieneksi pilleriksi, jota sen jälkeen pyöritellään likaisessa betonimyllyssä jossain päin maailmaa. Lopuksi pillerin purkittaa ties kuka, ties kuinka likaisin käsin.

Pistäisitkö tällaisen pillerin suuhusi? Moni pistää, tosin luullessaan sitä lääkkeeksi.

Tullin ylitarkastajan Kirsi Taipaleen mukaan Helsinki-Vantaan Lentotullin haaviin jää päivittäin ulkomailta tilattuja lääkkeitä.

– Näitä ovat muun muassa antibiootit, erektiolääkkeet, melatoniini eli niin sanottua pimeähormoni sekä kilpirauhassairauksien hoitoon tarkoitettu tyroksiini. Emme tilastoi lääkkeitä, joten emme pysty sanomaan, mitä tilataan eniten, hän sanoo.

Pfizer Oy:n vastuunalaisen johtaja Pasi Virta on taistellut lääkeväärennöksiä vastaan jo useamman vuoden ajan. Hänen mukaansa helppous ja halpuus saavat ihmiset kääntymään epämääräisten nettiapteekkien puoleen.

– Lääkäriin ei haluta tai jakseta mennä. Joskus lääkkeitä ostetaan senkin takia, että tuttu on suositellut niitä, hän sanoo.

Lääkekauppa yhteydessä muuhun rikolliseen toimintaan

Lääkeväärennösongelmaan on havahduttu vasta viime vuosina Internetissä toimivien "apteekkien" yleistymisen myötä.

Kehittyneissä maissa lääkeväärennösten määrä laillisissa jakelukanavissa on yhä pieni, kun taas alhaisemman kehitystason maissa väärennöksiä voi olla jopa 10–30 prosenttia markkinoilla olevista lääkkeistä. Luvut kuitenkin kasvavat koko ajan kaikkialla maailmassa.

– Erityisen huolestuttavaa on lääkeväärennösten pääsy laillisiin lääkejakelukanaviin. Näiden tapausten määrä on viime vuosina lisääntynyt myös kehittyneissä maissa ja EU:ssa, Virta sanoo.

Hänen mukaansa laiton lääkekauppa on yleensä yhteydessä muuhun rikolliseen toimintaan; toimijat ovat samoja kuin huume- ja dopingaineiden kaupassa. Ilmiö on huomattu myös Tullissa. Osa lääkeväärennöksistä löytyy muiden huumausaineiden yhteydessä.

Lääkkeiden väärentämisen tielle houkuttelee Virran mukaan helppous ja raha.

– Väärentäminen on taloudellisesti kannattavaa liiketoimintaa, jossa kiinnijäämisen riski on melko pieni. Toiminta on järjestäytynyttä ja välikädet ovat levittäytyneet ympäri maailmaa, joten tekijöiden jäljittäminen on hankalaa.

Virta huomauttaa, että kun väärennetyt lääkkeet on saatu tuotua Euroopan sisälle, myynti helpottuu.

– Kun asiakas näkee lääkkeen tulevan Ruotsista, hän pitää sitä luotettavana. Alkuperämaa voi kuitenkin olla aivan toinen.

Väärennös tappaa kahdella tavalla

Väärennettyjen lääkkeiden tarjonta on päätä huimaavaa. Tarjolla on kaikkea kalliista syöpälääkkeistä halpoihin kipulääkkeisiin. Fimean mukaan kehittyneemmissä maissa tavataan yleisimmin kalliiden elintaso- ja elämäntapalääkkeiden, kuten erektio- ja laihdutuslääkkeiden, väärennöksiä.

Virran mukaan uusin, maailman laajuisesti nopeasti kasvava trendi on syöpälääkkeiden väärentäminen. Hän muistuttaa, että lääkeväärennös on aina terveysriski. Väärennetyn valmisteen vaikuttavat aineet tai muut ainesosat saattavat olla vääriä, tehottomia tai jopa vaarallisia. Pahimmillaan lääkeväärennös voi tappaa käyttäjänsä.

– Väärennös itsessään saattaa sisältää myrkyllisiä aineita ja tappaa. Toisaalta pelkkä sokeripillerikin voi tappaa sairaan ihmisen, joka luulee syövänsä lääkettä, joka suojaa häntä sairaudelta.

Ostaja rikoksen tiellä

Tullin ylitarkastaja muistuttaa, että myös lääkeväärennösten ostaja voi syyllistyä myyjän tavoin rikokseen. Reseptilääkkeiden hankinta laittomista verkkoapteekeista on nimittäin rikos.

Sen sijaan Euroopan talousalueella lääkkeiden hankinta on laillista ja periaatteessa turvattu. Kuluttajan on kuitenkin vaikea tietää, toimiiko verkkoapteekki oikeasti Euroopassa.

– Jos pieni määrä lääkettä jää tullissa kiinni, lähetämme hallinnollisen huomautuksen tilaajalle. Siinä kerromme, että otamme tuotteen haltuun, tilaaja on syyllistynyt rikokseen ja lääke hävitetään tullivalvonnassa. Joillekin teon rikollisuus tulee edelleen yllätyksenä, mutta tietoisuus kasvaa koko ajan. Jos tilauksia tulee yhä enemmän samalle asiakkaalle, harkitsemme rikosprosessin aloittamista. Täällä näkee myös lääkkeiden salakuljetusyrityksiä, Taipale kertoo.

Virran mukaan lääkeväärentäjien tavoitteena on luoda mielikuva luotettavasta nettikaupasta. Betonimyllyssä pyöritetyt pillerit kulkeutuvat tilaajalleen siistissä paketissa ja pillerikin näyttää leimoineen kaikkineen aidolta. Joskus ammattilaisenkin on vaikea tunnistaa oikeaa ja väärennettyä tuotetta toisistaan.

Virta huomauttaa, että nykyään ei kannata luottaa edes siihen, että lääkettä myydään suomenkielisellä verkkosivulla. Hän näyttää esimerkin hyvin siistin ja luotettavan oloisesta verkkosivusta, jossa myydään väärennettyjä lääkkeitä.

Jos siis haluaa olla varma verkkoapteekin laillisuudesta, kannattaa apteekkeja etsiä Fimean sivujen kautta.

Laillista ei saa alennuksella

Tullin EU:n rajoilla tekemät takavarikot ovat lisääntyneet vuosi vuodelta. Silti tullin arvion mukaan Internetin kautta hankituista laittomista lääkkeistä vain noin puolet havaitaan tullissa. Osa väärennöksistä löytyy huumausaineiden yhteydessä.

Ylen uutisten mukaan (10.6.2014) lentotullin kirjaamat lääkerikokset ovat kasvaneet kymmenen viime vuoden aikana. Tänä vuonna toukokuun loppuun mennessä Tulli oli paljastanut jo 1 100 lääkerikosta. Tämä on lähes yhtä paljon kuin koko toissa vuonna yhteensä. Tullin mukaan jopa 90 prosenttia netistä tilatuista lääkkeistä on väärennöksiä.

Lääkeväärennösten määrä siis kasvaa kasvamistaan ja levittäytyy ympäri maailmaa – Suomeenkin.

Virran mukaan lääkkeiden tilaaminen laittomasta verkkoapteekista on todella huono vaihtoehto, sillä silloin voi syyllistyä rikokseen, vaarantaa oman terveytensä ja samalla tukea järjestäytynyttä rikollisuutta. Lisäksi Internetistä lääkkeitä ostava maksaa yleensä luottokortilla, jolloin henkilö- ja luottokorttitietojen päätyminen vääriin käsiin on mahdollista.

– Edelleen turvallisin tapa hankkia reseptilääkkeitä on hankkia ne apteekista lääkärin kirjoittamalla reseptillä, hän sanoo.

Mitä laki sanoo?

➤ Matkustajat saavat kuljettaa omia henkilökohtaisia lääkkeitä mukanaan. Huomaa kuitenkin, että lääkkeiden maahantuontimäärissä on maakohtaisia rajoituksia. Kuljeta lääkkeesi alkuperäispakkauksissaan ja ota mukaasi kaikki reseptisi. Englanninkielinen lääkärintodistus auttaa tarkastuksissa.

➤ Yksityishenkilöt voivat tilata lääkevalmisteita EU-alueelta postitse Suomeen edellyttäen, että lääkkeiden toimittaja on laillinen ja lääkevalmiste kyseisen maan viranomaisen hyväksymä.

➤ Jos tilaat reseptilääkettä, varmista, että sinulla on voimassaoleva resepti. Voit tilata maksimissaan kolmen kuukauden annoksen voimassaolevalla reseptillä joko ETA maasta tai laillisen toimijan kautta.

➤ Erektio- tai laihdutuslääkkeen ostaminen Internetistä ilman reseptiä on laitonta.

➤ Lääkkeiden hankkiminen postitse EU:n ulkopuolelta on kiellettyä.

Lääkeväärennöksiä numeroina

➤ 150 ihmistä joutui sairaalaan Singaporessa nautittuaan väärennettyä tadalafiilia ja yrttivalmisteita. Väärennökset sisälsivät voimakasta diabeteksen hoitoon käytettyä valmistetta. Neljä potilaista kuoli ja seitsemän vajosi koomaan.

➤ 2 raskaana ollutta naista kuoli Argentiinassa, kun heille annettiin väärennettyä rautavalmistetta anemian hoitoon.

➤ 51 lasta kuoli munuaisvaurioon Bangladeshissa, kun heille oli annettu parasetamolisiirappia, jossa oli epäpuhtautena dietyleeniglykolia.

➤ 81 ihmisen väitetään kuolleen Kiinassa verenohentajalääke Heparinin väärennökseen.

➤ 100 potilasta kuoli Panamassa väärennettyyn yskänlääkkeeseen.

➤ Arviolta 250 000 malariakuolemaa voitaisiin välttää vuosittain, jos potilaat saisivat väärennöksen sijaan oikeaa lääkettä.

➤ Tuhansia paketteja väärennettyä kolesterolilääkettä pääsi laillisiin lääkejakelukanaviin Isossa Britanniassa vuosina 2005–2006.

Hyödyksi:
Fimean luettelo laillisista apteekin verkkopalveluista.

Lähteet:
Fimea
WHO
Malaria Journal
USToday
Yle
Pfizer

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Lue lisää jutun aiheesta