Vastaanotolla kysytään myös ruokareseptejä

MasterChef-kilpailun voittanut lääkäri Marjut Koiranen miettii paljon arkiruoan terveellisyyttä, mutta fine dining -menuita suunnitellessaan hän irrottelee.

Kuinka moni on kysynyt ylilääkärin mielipidettä TV-ohjelmaan osallistumisesta?

Sisätauteihin erikoistuva lääkäri Marjut Koiranen teki niin keksittyään, että olisi hauska pyrkiä MasterChef-kilpailuun.

Ystävät kannustivat innokasta ruoanlaittajaa, mutta Koirasta mietitytti, menisikö hänen uskottavuutensa lääkärinä, jos hän esiintyisi kokkikilpailussa televisiossa. Terveyskeskuksen ylilää­käri onneksi kannusti lähettämään hakemuksen.

Koiranen hyväksyttiin mukaan ja edessä olivat kaksi kuukautta kestäneet tiiviit kuvaukset.

– En ole varmaan koskaan jännittänyt niin paljon kuin silloin. Lääkärin pitää osata hillitä itsensä, ja siksi pystyn näyttämään rauhalliselta jännityksestä huolimatta.

Voitto tuntui samaan aikaan upealta, hämmentävältä ja epätodelliselta.

Työpaikalla voittaja otettiin vastaan innokkaasti. Myös jotkut potilaat juoksivat terveyskeskuksen käytävällä perään ja hyppäsivät halaamaan.

Koiraselta pyydetään toisinaan vastaanotolla ohjeita esimerkiksi hyvän pihvin tai kastikkeen valmistamiseen. Hän onkin luvannut kirjoittaa reseptejä blogiinsa.

Ruokien yhdistelmät kiehtovat

Lapsena Koiranen opetteli leipomaan, koska maaseudulla harrastusmahdollisuuksista ei ollut ylitarjontaa. Ruoan­laittotaito kehittyi myöhemmin opiskeluaikana, kun ystäväpiirissä harrastettiin illanistujaisia. Vähitellen kokkaamisesta tuli intohimo.

– Ruoanlaitossa voi toteuttaa itseään. On hienoa, että muita voi ilahduttaa tarjoamalla hyvää ruokaa.

MasterChef-kilpailussa Koirasen vahvuus olivat jälkiruoat.

Voitto poiki monia ruokaprojekteja. Koiranen esimerkiksi suunnittelee silloin tällöin menuita tilaisuuksiin. Viimeksi hän ideoi neljän ruokalajin illallisen Jyväskylän Viinikerholle.

– Kaikki suunnittelemani menut olen tähän asti tehnyt itse.

Usean ruokalajin menun ideoiminen saattaa kestää kuukauden. Koiranen miettii lenkkeillessään ruokien yhdistelmiä ja kirjoittaa myöhemmin ajatuk­siaan ylös. Hän myös tutkii ruokalehtiä ja -kirjoja saadakseen inspiraatiota. Tämän jälkeen reseptejä on usein vielä testattava.

Kasvisruoasta viidakkolihaan

Koiranen miettii arkiruoan terveelli­syyttä paljon. Silloin ruoka on yleensä kasvispainotteista, siinä on hyviä rasvoja ja suola on usein korvattu mausteilla. Viikonloppuruokia tehdessä ja fine dining -menuita suunnitellessa on irroittelun paikka, eikä terveellisyys silloin juuri pohdituta.

Erityisen kiinnostavia ovat aasialaiset, pohjoismaiset, ranskalaiset ja italialaiset ruoat. Koiranen haluaa kokeilla uusia ruokakulttuureja ennakkoluulottomasti. Perussa järjestetyllä viidakkovaelluksella tarjolla olevat herkut olivat varsin eksoottisia.

– Meille tarjottiin nuotiossa paistettua ”viidakkolihaa”. En tiennyt, mitä se oli, mutta hyvältä maistui.

Ruoanlaittoon liittyvä haave Koirasella on oman rennon pubiravintolan perustaminen. Siellä voisi silloin tällöin pitää myös fine dining -iltoja.

Kirjoittaja
Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuvat
Petteri Kivimäki

Artikkeli on julkaistu alun perin Lääkärilehdessä 33/2019.