Verkkosivusto kertoo hoitopaikan valinnanvapaudesta

Vain noin puolet suomalaisista tietää terveydenhuollon valinnanvapaudesta. TAYS ja sen yhteistyöyhtiöt avasivat äskettäin hoitopaikan valinnanvapaudesta tiedottavan verkkosivuston.

TAYS ja sen yhteistyöyhtiöt avasivat äskettäin hoitopaikan valinnanvapaudesta tiedottavan verkkosivuston www.valinnanvapaus.fi.

Verkkosivusto kertoo potilaiden vapaudesta valita erikoissairaanhoidon hoitopaikka mistä tahansa julkisesta sairaalasta vuoden 2014 alussa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri teetti taannoin valtakunnallisen tutkimuksen, joka osoitti, että vain noin puolet suomalaisista tietää terveydenhuollon valinnanvapaudesta.

– Haluamme avata tällä tavoin keskustelua aiheesta, koska lakimuutos tulee väistämättä vuodenvaihteessa, kertoo Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Kari-Matti Hiltunen.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tutkimuksen mukaan Suomessa ei ole totuttu vertailemaan julkisia hoitopaikkoja tai kyseenalaistamaan lääkärin tai kunnan tekemää sairaalan valintaa. Potilas on asioinut yleensä hänelle osoitetussa sairaalassa.

Hiltunen ei usko, että suuria muutoksia on odotettavissa ensi vuodenvaihteen jälkeen.

– Olen seurannut maita, joissa tällainen valinnanvapaus on nyt voimassa. Pieni osa väestöstä on käyttänyt mahdollisuutta hakea hoitoa talousalueensa ulkopuolelta. Tälläkin hetkellä erikoissairaanhoidon hoitopaikan voi valita ERVA-alueen sisällä, mutta harvat ovat tehneet näin. En usko, että kovin suuria muutoksia tapahtuu erikoissairaanhoitoon hakeutumisessa tuonnempana, Kari-Matti Hiltunen summaa.

Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla

Lisää aiheesta:
Potilaan oikeus valita on todellinen
Sairaaloiden laatutiedot tulossa verkkoon
Terveydenhuollon kuntavankilassa
Ruotsissa lääkäriin pääsee viikon sisällä
Ruotsi, Norja ja Tanska sen tekivät