Vesipiipusta suurempi keuhkoahtauman riski kuin tupakasta

Vesipiipun käytön on uskottu olevan turvallisempaa kuin tavallisen tupakan polttamisen. Kiinalaistutkimus kumoaa tämän uskomuksen.

Vesipiipun käyttö on lisääntynyt länsimaissa. Varsinkin muiden kuin tupakkatuotteiden polttelu on kasvussa. Vesipiipun käytön on uskottu olevan turvallisempaa kuin tavallisen tupakan polttamisen, mutta tämä tieto on nyt kumottu.

Kiinalaiset tutkivat vesipiipun polttelua sekä siihen liittyvää passiivista altistusta. 1 238 henkilöä tutkittiin spirometrian ja keuhkokuvien avulla. Samalla tutkittiin normaalia tupakkaa ja passiivista tupakointia. Tutkimuksen pääkohde oli keuhkoahtaumataudin kehittyminen. Verrokkeina oli henkilöitä, jotka eivät olleet koskaan tupakoineet. Myös savun hiukkaskokoa analysoitiin.

Vesipiipun polttajilla oli 10,6-kertainen riski saada keuhkoahtaumatauti verrattuna ei koskaan tupakoineisiin. Vesipiipulle passiivisesti altistuneilla oli 5,5-kertainen riski. Tavallista tupakkaa polttavilla riski oli 3,2-kertainen ja passiivisesti tupakansavulle altistuneilla 2,5-kertainen.

Vesipiipun poltosta tulee enemmän pienhiukkasia (partikkelikoko PM 2,5) keuhkoihin, mikä todennäköisesti on eräs syy vesipiipun vaarallisuuteen. Pienhiukkasten osuus on kaksinkertainen tavalliseen tupakkaan verrattuna ja tämä todennäköisin syy keuhkoahtaumataudin kehittymiseen. Lisäksi vesipiipun polttajat myrkyttävät itsensä ohella myös ympäristössä olevat. (She J, Yang P, Wang Y ym. Chinese waterpipe smoking and the risk of chronic obstructive pulmonary disease. Chest 2014;doi:10.1378/chest.13-1499.)

Heikki Ekroos
LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 12/14.

Kirjallisuutta