Vesirokkorokotus on viimein osa rokotusohjelmaa

Vesirokkorokotus kuuluu nyt kansalliseen rokotusohjelmaan. Puutiaisaivotulehdusrokotukset laajennetaan Simoon ja Paraisille.

Vesirokkorokotus annetaan uuden rokotusohjelman mukaan 18 kuukauden ikäisille ja 6-vuotiaille lapsille. Täydennysrokotus annetaan seuraavan kuuden vuoden aikana.

Ensimmäisenä vuonna myös kaikki 11-vuotiaat ja sitä nuoremmat saavat yhden annoksen vesirokkorokotetta, mikäli eivät ole tautia vielä sairastaneet.

Toisen annoksen saavat 6 vuotta täyttäessään kaikki ne, jotka ovat nyt 5-vuotiaita tai sitä nuorempia. Lisäksi nyt 6–11-vuotiaat saavat toisen annoksen 12-vuotiaina.

Lue lisää: Mikä on vyöruusu?

Tietyin ehdoin terveydenhuollon työntekijöille

Vesirokkorokotuksen voivat ottaa myös sosiaali- ja terveydenhuollossa potilastiloissa työskentelevät. Imeväisikäisiä hoitavat saavat myös hinkuyskärokotteen. Kunta järjestää nämä rokotukset 1.9.2017 alkaen.

Nyt voimaan astuva asetus vaikuttaa myös puutiaisaivotulehdusrokotuksiin. Ilmainen puutiaisaivotulehdusrokotus tarjotaan jatkossa Ahvenenmaan asukkaiden lisäksi Simossa ja Paraisilla asuville. Myös näissä kunnissa yli neljä viikkoa mökkeilevät voivat saada rokotuksen.

Varusmiespalvelukseen tuleville tarjotaan rokotukset kurkkumätää, hinkuyskää, jäykkäkouristusta, meningokokkitautia, influenssaa, tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan. Puutiaisaivotulehdusrokotuksen saavat ne, jotka suorittavat varusmiespalveluksen riskialueilla.

Kirjoittaja:
Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: Fotolia

Juttu julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.