Vihollinen perunamaalla – Evira pyytää havaintoja

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira pyytää perunan ammatti- ja kotitarveviljelijöitä tarkkailemaan perunakasvustojaan koloradonkuoriaisten varalta. Kaikista epäilystä tulee soittaa havaintoilmoitusnumeroon, joka päivystää myös viikonloppuisin.

Heinäkuun puoliväliin mennessä Suomesta on löytynyt seitsemän koloradonkuoriaisesiintymää, elintarviketurvallisuusvirasto Evira kertoo verkkosivuillaan. Kaikki havainnot on tehty Kaakkois-Suomen ja Etelä-Savon alueelta.

Mahdollisten uusien esiintymien löytäminen on nyt Eviran mukaan erityisen tärkeää, jotta kaikki kuoriaiset saadaan hävitetyiksi. Evira pyytääkin perunan ammatti- ja kotitarveviljelijöitä jatkamaan omatoimista kuoriaisten tarkkailua perunakasvustoista ja ilmoittamaan havainnoista.

Koloradonkuoriaisia on löytynyt kesän 2013 aikana Miehikkälästä, Taipalsaarelta, Savitaipaleelta (kolme) ja Hirvensalmelta (kaksi). Kaksi esiintymää löytyi tarkastajien tekemissä kartoituksissa, kaikki muut ovat viljelijöiden ilmoittamia.

Lämpö suosii koloradonkuoriaisia

Eviran mukaan näyttää siltä, että tähän mennessä löydetyt kuoriaiset ovat viimekesäisten kuoriaisten talvehtineita jälkeläisiä. Vuosien 2011 ja 2012 esiintymisalueilta voi edelleen löytyä uusia talvehtineita pesäkkeitä. On myös täysin mahdollista, että uusia aikuisia kuoriaisia on kulkeutunut etelä- ja kaakkoisvirtausten mukana Suomeen. Koloradonkuoriaiset viihtyvät erityisen hyvin lämpimässä säässä.

Koloradonkuoriaisen esiintymispaikoilla on ollut kaikkia kuoriaisen kehitysvaiheita, munia, toukkia, koteloita ja aikuisia. Ensimmäiset toisen sukupolven aikuiset kuoriaiset ovat parhaillaan nousemassa perunakasvustoon maassa vietetyn kotelovaiheen jälkeen.

Evira kehottaa soittamaan kaikista koloradonkuoriaisepäilyistä havaintoilmoitusnumeroon. Havaintoilmoitusten päivystysnumero on 040 801 4407 (varmimmin klo 9–20, myös viikonloppuisin).

Tarkastuksista ja torjunnasta vastaavat Eviran ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten tarkastajat. Omatoimiseen torjuntaan ei pidä ryhtyä, koska se vaikeuttaa viranomaisten suorittamien torjuntatoimien onnistumista.

Tunnista aikuinen kuoriainen ja toukka

Perunakasvustosta voi tähän aikaan löytyä aikuisia koloradonkuoriaisia ja toukkia. Aikuisen noin senttimetrin mittaisen kuoriaisen keltaisessa selässä on kymmenen mustaa pitkittäisraitaa.

Toukkapesäkkeen havaitseminen on nyt suhteellisen helppoa, koska perunakasvustot ovat tasaisen vihreitä. Kuoriaisen toukat ovat noin senttimetrin mittaisia ja kuperaselkäisiä. Toukat ovat väriltään oranssinpunertavia, ja niiden keskiruumiin kummassakin kyljessä on kaksi riviä mustia pisteitä. Toukan pää on musta. Toukat liikkuvat ja syövät perunan lehtiä koko ajan.

Aikuiset kuoriaiset ja toukat syövät aluksi perunan lehdet reikäisiksi. Varsinaisen tuhotyön tekevät toukat, jotka massoittain esiintyessään syövät lehdet lähes kokonaan. Syödyt perunavarsistot muodostavat kasvustoon helpommin havaittavia pesäkkeitä.

Lähde ja lisätietoja: Evira

Kuva: Evira/CCBY: Jari Poutanen