VRE-epidemia puhjennut Salon terveydenhuollossa

Tartunnalle altistuneita on useita satoja.

Vankomysiiniresistentin enterokokin (VRE) aiheuttama epidemia on puhjennut Salossa terveyskeskuksen vuodeosastolla ja TYKS Salon sairaalan sisätautien ja kirurgian osastoilla. Tartunnalle on altistunut useita satoja potilaita.

Vankomysiiniresistentti enterokokki on suolistobakteeri, joka voi aiheuttaa virtsatieinfektioita, haavainfektioita ja verenmyrkytyksiä. Se on vastustuskykyinen tavanomaisille antibiooteille.

Todettuja VRE-tapauksia on nyt noin 30. Tapausten määrä on melkein tuplaantunut muutamien viime päivien aikana, kertoo ylilääkäri Esa Rintala VSSHP:n Sairaalahygienia- ja infektiotorjuntayksiköstä.

– Tilanne on poikkeuksellinen meidän alueellamme. Vuoden 2010 tienoilla oli pieni epidemia, mutta se ei ollut läheskään tämän suuruinen. Tämä on ihan toista luokkaa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on ollut kaksi epidemiaa peräkkäin. Tammikuuhun mennessä Turun kaupungin terveydenhuollon VRE-epidemiassa oli todettu 65 löydöstä. Turun tilanne on rauhoittunut toistaiseksi, kertoo Rintala.

Vielä ei tiedetä, onko Salon epidemia sukua Turun epidemian kanssa, mutta asiaa selvitetään.

– Harmillista, että tällä alueella on nyt toinen pesäke.

Epidemia vaikuttaa terveydenhuoltopalvelujen arkeen Salossa paljon. Eritystiloiksi voidaan joutua ottamaan tavallista potilashuoneita, mikä hankaloittaa potilasliikennettä, kertoo Rintala.

Kaikista altistuneista myös otetaan seulontanäytteet, mikä on iso ponnistus alueen laboratoriotoiminnoille.

– Talven aikana otettiin jo yli 10 000 näytettä, ja uusi epidemia on tuonut ainakin satoja uusia.

Toistaiseksi kaikki alueen epidemiaryppäässä todetut tapaukset ovat olleet oireettomia kantajuuksia, eivätkä infektioita.

Kirjoittaja
Tiiamari Pennanen
toimittaja

Kuva
Fotolia

Artikkeli on julkaistu alun perin Lääkärilehdessä 15.4.2019.