Vuodenvaihde laski yli 1 500 lääkkeen hintoja

Suurimmat yksittäiset hinnanlaskut ovat jopa satoja euroja lääkettä kohti. Pääasiallisena syynä hintojen laskuun on reseptilääkkeiden hintakilpailu.

Yli 1500 lääkkeen hinta laski tammikuun kahden ensimmäisen viikon aikana, kertoo Suomen Apteekkariliitto. Osa lääkkeistä halpeni jo vuodenvaihteesta ja osa eilen sunnuntaina. Suurimmat yksittäiset hinnanlaskut ovat satoja euroja lääkepakkausta kohti.

Pääasiallisena syynä hintojen laskuun on reseptilääkkeiden hintakilpailu ja sen lisääminen. Keino on yksi hallitusohjelmaan kirjatuista tavoitteista, jolla haetaan 150 miljoonan euron lääkekorvaussäästöjä. Hinnat laskivat, koska vuodenvaihteessa rinnakkaistuontilääkkeet sisällytettiin lääkkeiden viitehintajärjestelmän piiriin ja epilepsialääkkeet tulivat mukaan apteekin lääkevaihtoon silloin, kun niitä määrätään muihin käyttöaiheisiin kuin epilepsiaan.

Näyttäisi siltä, että valitut keinot toimivat niin kuin säästöjä valmisteltaessa arvioitiin, sanoo lääkesäästöjen valmistelussa mukana ollut farmaseuttinen johtaja Vesa Kujala Suomen Apteekkariliiton tiedotteessa.

Kuudesosa myynnissä olevista lääkkeistä halpeni

Suomessa on myynnissä noin 9 300 lääkepakkausta, joten hintojen lasku koskee jopa kuudesosaa koko lääkevalikoimasta. Lääkepakkauksista 465:n hinta nousi hieman joulukuusta. Hinnat nousivat keskimäärin alle kolme euroa pakkaukselta.

Reseptilääkkeiden hinnat ovat olleet laskussa jo pidempään hintakilpailun seurauksena. Tilastokeskuksen mukaan kansalaiset maksoivat viime vuoden lopussa reseptilääkkeistään noin 13 prosenttia vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten.

Itsehoitolääkkeiden hinnat viimeisen kymmenen vuoden aikana ovat kuitenkin pysyneet lähes samalla tasolla.

Kirjoittaja:
Tuomas Keränen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.