WWF: Maapallon varat loppuivat tältä vuodelta

WWF:n mukaan huomisesta lähtien elämme velaksi.

Tänään tiistaina 19. elokuuta ihmiset ovat käyttäneet loppuun maapallon tänä vuonna tuottamat uusiutuvat luonnonvarat. Tieto perustuu Global Footprint Network -tutkimuslaitoksen laskelmiin.

Huomisesta lähtien elämme siis velaksi. Valitettavasti suunta ei ole edes parempaan. WWF:n mukaan kulutimme luonnonvarat pari viikkoa nopeammin kuin vuonna 2000.

Tällä hetkellä 86 prosenttia maapallon ihmisistä asuu maissa, jotka kuluttavat enemmän kuin niiden omat ekosysteemit tuottavat. WWF:n mukaan Suomi kuuluu niihin harvinaisiin maihin, joissa luonto tuottaa enemmän kuin kulutamme.

Järjestön mukaan tämä kuitenkin johtuu ympäristömme suuresta biokapasiteetista, ei vastuullisista kulutustavoistamme. Ekologinen jalanjälkemme on selvästi kestämättömällä tasolla ja se rasittaa koko maapalloa.

WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohwederin mukaan olemme ulkoistaneet kulutuksemme seuraukset köyhempiin maihin, joiden luonto kärsii omamme puolesta.

– Vaikka meillä menee hyvin, ruoka-, vesi- ja ilmastokriisit ovat maailmanlaajuisia eivätkä ne pysähdy maiden rajoille, hän sanoo.

Maailmanlaajuisesti tarvitsemme puolitoista maapalloa tuottamaan sen, minkä ihmiset vuodessa kuluttavat. Kasvuennusteiden mukaan planeettoja tarvitaan kolme vuosisadan puoliväliin mennessä.

Ylikulutuksen vaikutukset näkyvät myös terveydessä. WWF:n tiedotteen mukaan:

"Luonnon monimuotoisuus pienenee, metsäalueet häviävät ja maaperä köyhtyy. Ilma muuttuu kelvottomaksi hengittää ja ihmiset kärsivät ruuan ja veden puutteesta. Hiilidioksidipäästöt muodostavat yli puolet ekologisesta jalanjäljestämme ja kiihdyttävät ilmaston lämpenemistä. Jotta ylikulutus saadaan kuriin, kasvihuonepäästöihin on puututtava. Tämä onnistuu vain säästämällä energiaa ja miettimällä uusia ratkaisuja sen tuottamiseen."

Lähde:
WWF
Global Footprint Network

Kuva:
Panthermedia