Yhä harvempi suomalainen tupakoi

Tupakkatuotteiden käyttö vähenee Suomessa kansainvälisen tavoitteen mukaisesti. Suomen oma tavoite on tiukemmassa.

WHO on asettanut jäsenvaltioilleen kansainvälisen tavoitteen vähentää tupakkatuotteiden käyttöä 30 prosenttia vuodesta 2010 vuoteen 2025. Suomessa tavoite saavutetaan, jos vuonna 2025 tupakkatuotteita, savukkeita tai nuuskaa, käyttää päivittäin tai satunnaisesti enintään 27 prosenttia miehistä ja 18 prosenttia naisista. Vuonna 2018 osuudet olivat miehillä 32 prosenttia ja naisilla 18 prosenttia.

– Naiset ovat saavuttaneet WHO:n tavoitetason jo nyt. Näyttää siltä, että jos nykykehitys jatkuu, miesten osalta tavoite on juuri ja juuri saavutettavissa, sanoo THL:n asiantuntija Otto Ruokolainen tiedotteessa.

Hänen mukaansa tavoitteiden tielle on tullut erityisesti nuuskan käyttö. Sen yleistyminen pojilla ja nuorilla miehillä tarkoittaa, että hyvä kehitys tupakoinnin vähentämisessä ei enää riitä.

Kansallista tavoitetta ei saavuteta ilman lisätoimia

Tupakkalain tavoite tarkoittaa käytännössä, että enintään viisi prosenttia väestöstä käyttää tupakka- tai nikotiinituotteita päivittäin vuonna 2030.

Nykykehityksen jatkuessa vuonna 2030 tupakkatuotteita käyttäisi päivittäin miehistä 11 prosenttia ja naisista 6 prosenttia.

Kansainvälisestikin kunnianhimoista tavoitetta savuttomasta Suomesta ei siis saavuteta ilman merkittäviä lisätoimia.

– Viime vuosien aikana on kartoitettu runsas määrä erilaisia toimia, joiden avulla tupakkalain tavoite voitaisiin saavuttaa. Nyt on aika viedä niitä käytäntöön, toteaa THL:n asiantuntija Hanna Ollila.

Hän kertoo, että erityisen tärkeää on tavoittaa ammattiin opiskelevat ja vähän koulutetut aikuiset, joilla tupakkatuotteiden käyttö on muita yleisempää. Maksuton tupakasta vieroitus voisi auttaa onnistumaan tupakoinnin lopettamisessa tulotasosta riippumatta.

Kirjoittaja
Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva
Panthermedia

Artikkeli on alun perin julkaistu Lääkärilehdessä 5.9.2019.