Yhä useampi matkustaa Suomeen syöpähoitoihin

Syöpä on yhä useammalle syy matkustaa Suomeen. Suomesta haetaan uusimpia syöpähoitoja ja viimeisintä diagnostiikkaa, joita ei vielä löydy potilaiden kotimaasta.

Adobe/AOP

Yhä useampi hakeutuu ulkomailta Suomeen syöpähoitoihin, kertoo Docrates Syöpäsairaala tiedotteessaan.

Viime vuonna Docrates Syöpäsairaalassa hoidettiin potilaita yli 40 maasta. Pohjoismaalaisia syöpäpotilaita hakeutui Docrateelle hoitoon viime vuonna lähes 300.

– Docrateelle saapuvat kansainväliset potilaat tulevat hakemaan uusimpia syöpähoitoja ja viimeisintä diagnostiikkaa, joita ei vielä löydy potilaiden kotimaasta. Joskus hoitojonot ovat kotimaassa niin merkittävät, että sen takia etsitään hoitoa muualta. Suomessa myös syöpähoitojen kustannustaso on hyvin kilpailukykyinen verrattuna Eurooppaan tai Yhdysvaltoihin, kertoo Docrates Syöpäsairaalan johtava ylilääkäri Juha Kononen tiedotteessa.

EU:n potilasdirektiivi lisää valinnanvapautta

Potilaiden valinnanvapaus hoitopaikan suhteen on kasvanut EU:n potilasdirektiivin myötä.

"Joskus hoitojonot ovat kotimaassa niin merkittävät, että sen takia etsitään hoitoa muualta."

Vuonna 2011 voimaan tulleen direktiivin mukaan potilas saa hakea vapaasti terveyspalveluita toisesta EU- tai ETA-valtiosta ja Sveitsistä.

– Valinta osuu yhä useammin juuri Suomeen siksi, että diagnostiikka ja kohdennetut hoitomenetelmät ovat todennetusti erittäin laadukkaita. Eri syöpien viisivuotiseloonjäämislukuja maailmanlaajuisesti mittaavan Concord-3-tutkimuksen mukaan Suomi on eturauhas- ja rintasyövän sekä aikuisten aivosyöpien hoidossa Euroopan kolmanneksi paras maa, Kononen sanoo.

Docrateelle potilaat tulevat usein eturauhas- tai rintasyöpähoitoihin muun muassa Ruotsista, Norjasta, Baltian maista, Englannista, Yhdysvalloista, Tanskasta, Sveitsistä, Portugalista, Espanjasta, Belgiasta ja Ranskasta.

Suomen Terveysmatkailu ry:n toiminnanjohtaja Maarit Haavisto-Koskinen näkee, että Suomen vahvuus terveysmatkailukohteena on kansainvälisesti laadukkaat terveyspalvelut ja yksilölliset syöpähoidot.

– Syöpätutkijoiden ja lääkäreiden yhteistyö luo pohjan näyttöön perustuvalle, monialaiselle ja entistä yksilöllisemmälle hoidolle. Ulkomailta Suomeen hoitoon tai kuntoutukseen tulevien potilaiden tuoma liikevaihto on vuosittain lähes 10 miljoonaa euroa. Potentiaalia olisi paljon suurempaankin, Haavisto-Koskinen sanoo tiedotteessa.

Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.