Yhdistys: Abortti on osa julkista terveydenhuoltoa

Suomen Gynekologiyhdistyksen mielestä raskauden keskeytyksestä kieltäytyvän henkilön ei pitäisi hakeutua työtehtäviin, jossa he joutuisivat hoitamaan keskeytyspotilaita.

Lehdistössä on käyty viime viikkojen aikana keskustelua raskauden keskeytyksiin liittyvästä kansalaisaloitteesta. Aloitteessa ehdotetaan, että terveydenhuollon henkilökunnalla olisi lakisääteinen oikeus kieltäytyä elämän lopettamisesta vakaumuksellisista syistä.



Suomen Gynekologiyhdistyksen hallitus on ilmoittanut, että mediassa aloitteen tehnyt naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri toimii yksityishenkilönä edustaen vain omaa kantaansa ja kokemustaan raskauden keskeytyksistä. Yhdistys myös toteaa, että hallituksen tietoon ei ole tullut muiden yhdistyksen jäsenten taholta vastaavia näkemyksiä tai vaatimuksia yhdistyksen asiasta vuonna 2013 laatiman kannanoton muuttamiseksi.

Suomen Gynekologiyhdistyksen kanta on, että raskaudenkeskeytyspotilaiden hoito Suomessa on osa julkista terveydenhuoltoa.

Yhdistyksen kannanotossa todetaan että keskeytyspotilaiden hoidon pitäisi olla mahdollisimman hyvää ja se kuuluu Suomessa naistentauti- ja synnytysyksikössä toimivan henkilökunnan työkuvaan. Yhdistyksen mielestä raskauden keskeytyksestä kieltäytyvän henkilön ei pitäisi hakeutua työtehtäviin, jossa he joutuisivat hoitamaan keskeytyspotilaita. Yhdistyksen kanta siis on, että nykyistä lakia ei näiltä osin ole tarvetta muuttaa.

Kannanotossa todetaan, että nykyinen toiminta on ennen kaikkea potilaiden mutta myös henkilökunnan etu, ja on myös linjassa Suomen Lääkäriliitoon keväällä 2013 päivitettyjen eettisten ohjeiden kanssa.

Lähde:
Suomen Gynekologiyhdistys

Kuva:
Panthermedia