Yksityislääkärien hinnoissa on suuria alueellisia eroja

Silmälääkärissä käynti on kalleinta Uudellamaalla, lastenlääkärillä käynti edullisinta Etelä-Karjalassa.

Silmälääkärikäynti maksaa Uudellamaalla huomattavasti enemmän kuin muualla Suomessa, kirjoittaa pääsuunnittelija Timo Partio Kelan tutkimusblogissa. Pääkaupunkiseudulla silmälääkärikäynnistä peritty keskimääräinen maksu vuonna 2018 oli 120 euroa. Hämeenlinnassa silmälääkärillä käyminen maksaa keskimäärin 85 euroa.

Partion blogikirjoitus perustuu Kelan tilastoraporttiin. Raportissa voi vertailla yleisimmistä lääkäri- ja hammaslääkäripalveluista sekä tutkimuksen ja hoidon toimenpiteistä perittyjä maksuja alueittain.

Lastenlääkärikäynti oli kallein Kymenlaaksossa

Lastentautien erikoislääkärin vastaanotolla käyminen oli edullisinta Etelä-Karjalassa, missä keskimääräinen maksu oli 75 euroa. Naapurimaakunnassa Kymenlaaksossa lastenlääkärikäynti maksoi keskimäärin 108 euroa. Pääkaupunkiseudulla maksu oli hieman yli 90 euroa.

Hammaslääkärien yleisimmistä toimenpiteistä perityt maksut olivat suurimmat Keski-Suomessa ja Uudellamaalla. Edullisinta hammaslääkärillä käynti oli Ahvenanmaalla ja Pohjois-Karjalassa.

Partion blogikirjoituksen mukaan yksityisistä lääkäripalveluista perityt maksut ovat kasvaneet nopeammin kuin elinkustannukset. Keskimääräinen maksu käynnistä naistentautien erikoislääkärillä kasvoi 36 prosenttia vuodesta 2010 vuoteen 2018. Maksu käynnistä lastentautien erikoislääkärillä kasvoi 33 prosenttia ja silmätautien erikoislääkärillä 31 prosenttia.

Sen sijaan esimerkiksi magneettikuvausten hinta on puolittunut vuodesta 2010 vuoteen 2016.

Kirjoittaja
Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: ADOBE/AOP

Artikkeli on alun perin julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.