Ylipaino rasittaa myös olkapäitä ja käsivarsia

Lihavuus on yhteydessä yläraajakipuihin ja yläraajan pehmytkudossairauksiin, kertoo väitöstutkimus.

Lihavuus on yhteydessä yläraajakipuihin ja yläraajan pehmytkudossairauksiin, käy ilmi tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Martti Rechardtin tutkimuksen väestöaineistossa painoindeksi, vyötärönympärys ja tyypin 2 diabetes olivat yhteydessä olkapääkivun esiintyvyyteen, ja vyötärönympärys oli yhteydessä myös kroonisen kiertäjäkalvosinoireyhtymän esiintyvyyteen.

Vyötärönympärys, matala HDL-kolesteroli ja seerumin kohonneet rasva-arvot olivat yhteydessä yläraajakipuun.

– Tulosten perusteella lihavuudella ja diabeteksella on yhteys olkapääkipuun ja krooniseen kiertäjäkalvosimen oireyhtymään, mutta yhteyden taustalla olevia mekanismeja ei vielä tunneta kunnolla. Lihavuuteen liittyen veressä kiertävät sytokiinit voivat herkistää kivulle ja ylläpitää tulehdusta jännerakenteissa, Rechardt sanoo.

Tutkimus käsitti lähes 6 400 työikäistä henkilöä THL:n Terveys 2000 -tutkimuksesta sekä 163 henkilöä, jotka olivat hakeutuneet työterveyshuoltoon yläraajakivun vuoksi. Terveitä verrokkeja oli 42.

16 prosentilla työikäisistä oli ollut olkapääkipua viimeksi kuluneen kuukauden aikana. Krooninen kiertäjäkalvosimen oireyhtymä todettiin kliinisessä tutkimuksessa kolmella prosentilla.

Työterveyshuollon potilasaineistossa merkittävimmät diagnoosiryhmät olivat kiertäjäkalvosimen jännetulehdus ja kyynärpään sivunastatulehdus, joita kumpaakin oli noin kolmannes tapauksista. Viidenneksellä oli kipua ilman täsmällistä diagnoosia.

LL Martti Rechardtin väitös Metabolic and inflammatory factors in upper extremity soft-tissue disorders tarkastetaan Helsingin yliopistossa 5.5.2017.

Miia Soininen

Kuva: Fotolia