Allergian ­historiaa kovien kansien sisällä

Esimerkiksi keisari Augustus kärsi kausinuhasta ja samanaikaisista hengitysvaikeuksista. Lisäksi hänellä oli likenoidi ihottuma, joka kutisi voimakkaasti.

Teos on sadas kirja sarjassa Chemical Immunology and Allergy. Kirjoittajia on peräti 63 eri puolilta maailmaa, pääasiassa kuitenkin Euroopasta, toimittajat Saksasta. Teoksen nimi antaa odottaa, että sisältö olisi historiaa. Sellaisena se alkaakin antiikin Mesopotamiasta ja Egyptistä jatkuen roomalaisten keisarien, keskiajan ja renessanssin kautta 1800- ja 1900-luvuille.

Esimerkiksi keisari Augustus kärsi kausinuhasta ja samanaikaisista hengitysvaikeuksista. Lisäksi hänellä oli likenoidi ihottuma, joka kutisi voimakkaasti. Kutina oli niin voimakasta, että hän kehitti raapimiskoneen. Sen rakenteesta ei ole kuitenkaan jäänyt piirroksia tai muita tietoja historian dokumentteihin.

Yleisen historiajakson jälkeen kirja keskittyy esittelemään allergisten sairauksien nykyhistoriaa. Osio on epätasainen, sillä esimerkiksi allergista nuhaa käsitellään vain viidellä ja astmaa kymmenellä sivulla, kun taas atooppinen ekseema kahmaisee viisitoista sivua.

Allergioiden mekanismit, allergeenien koostumus ja luonne ­sekä hoitojen kehitys vaativat jo innokasta tutkijaa, jotta niistä saa jotakin irti. Historiasta on tässä ehkä turha puhua, sillä käsiteltävät asiat ovat pääasiassa viime vuosien historiaa. On päästy sivulle 340, josta alkaa ­allergiatutkimuksen nykyisin elävien tai vastikään kuolleiden pioneerien sekä kansainvälisten yhdistysten esittely.

Kokonaisuutena kirja on epätasapainoinen. Eipä yli 60 kirjoittajan kynästä ole voinut tasapainoisempaa tullakaan. Suomalaisia kirjoittajia ei mukana ole. Suomalaisten tutkijoiden julkaisuja on referoitu vähänlaisesti. Teos on tarkoitettu lähinnä allergologeille, toimittajille ja lääketieteen historiasta kiinnostuneille. Esipuheessaan kirjan toimittajat toivovat myös joidenkin allergisia sairauksia sairastavien henkilöiden kiinnostuvan asiasta ja saavan heidät tutustumaan ­heidän tautinsa tutkimuksen kehittymiseen. Sellaisia ei liene monta.

History of Allergy. K.-C. Bergmann ja 
J. Ring (toim).
Karger 2014.
ISBN 978-3-318-02194-3.
Sivuja 425.
Hinta 153,10 e.

Kirjoittanut:
Matti Hannuksela