Atopia ei ole vain ihottumaa — näin se voi oireilla

Atooppinen ihottuma tuo usein mukanaan liitännäissairauksia, jotka kurjistavat oloa entisestään.

Atooppinen ihottuma oirelee usein käsissä.
Adobe/AOP
Atooppinen ihottuma oirelee usein käsissä.

Mitä vaikeampi atooppinen ihottuma on, sitä enemmän se tuo mukanaan liitännäissairauksia, kertoo uusin tutkimus.

Liitännäissairauksista yleisimpiä ovat erilaiset infektiot, autoimmuunisairaudet, mielenterveysongelmat tai tuki- ja liikuntaelinsairaudet.

— Vaikea atooppinen ihottuma vaikuttaa terveyteen laaja-alaisesti, joten sitä tulisi hoitaa hyvin. Onneksi hoidot ovat kehittyneet, kertoo tutkimusta tehnyt ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski tiedotteessa.

Kunkin atopiapolku on ainutlaatuinen ja jokainen ansaitsee tukea arkeen atooppisen ihottuma kanssa, jotta jaksaa kutisevat yöt ja mahdolliset ulkonäköpaineetkin.

Atopia oireilee yksilöllisesti ja siinä on erilaisia vaiheita. Atopia voi ilmetä atooppisena ihottumana, allergisena nuhana, silmäoireina tai astmana, mutta useimmiten atoopikolla on kaikki näitä oireita.

— Toivomme, että atooppista ihottumaa sairastava nähtäisiin kokonaisuutena, ja että jokainen voisi saada parempaa kokonaisvaltaista hoitoa. Kunkin atopiapolku on ainutlaatuinen ja jokainen ansaitsee tukea arkeen atooppisen ihottuma kanssa, jotta jaksaa kutisevat yöt ja mahdolliset ulkonäköpaineetkin, toteaa Anu Sauliala Allergia-, iho-, ja astmaliitosta.

Suomessa runsaasti vaikeaa atopiaa sairastavia

Tutkimuksen avulla saatiin myös arvioita atooppisen ihottuman eri vaikeusasteista aikuisväestöllä.

Sen mukaan vaikeaa atooppista ihottumaa sairastavia on Suomessa noin 25 000 ja keskivaikeaa atooppista ihottumaa sairastavia yli 46 000.

Vaikeusasteet määriteltiin lääkkeiden käytön sekä terveydenhuollon käyntien perusteella.

Atooppinen ihottuma on melko yleinen. Lapsista noin 25 %:lla ja aikuisista 25–30 %:lla on joskus ollut atooppista ihottumaa.