Laihduttajan ja lihavuus­leikatun realismia

Lukija saa asiallista informaatiota mm. leikkauksesta ja siihen liittyvästä ruokavaliosta.

Kirjan pääjuonteena on Sari Järnin elämäntarina. Hänellä on ”tunteella elävä pää”, jonka kanssa hän lihoi jo lapsena ja ajautui nuorena erilaisiin ongelmiin. Elämän värikkäitä vaiheita kuvastaa kirjan erään luvun otsikko ”Sekoilijasta surkuttelijaksi”.

Keski-iässä elämään alkoi tulla ryhtiä, ja Järnistä kuoriutui tuottelias kirjailija. Vuonna 2012 häneltä ilmestyi ABC-opas Hiirestä puumaksi ja seuraavana vuonna Lupaan sulle ruusutarhan – 100+ asiaa naiseudesta. Nyt on vuorossa henkilökohtaisia kokemuksia omasta lihavuudesta.

Järnin ohella kolme lääketieteen asiantuntijaa on laatinut kirjaan muutaman sivun pituisia tekstejä lasten lihavuudesta ja lihavuusleikkauksesta. Heidän lisäkseen kirjassa muutamat muut henkilöt kertovat kokemuksiaan syömishäiriöstä, liikunnasta ja lihavuusleikkauksesta.

Lihavuuden leikkaushoito astuu kuvaan vasta kirjan puolivälin jälkeen. Tämä osa on kirjan selkein kokonaisuus. Lukija saa asiallista informaatiota leikkauksesta ja siihen liittyvästä ruokavaliosta, mikä tieto lomittuu sopivasti Järnin omiin kokemuksiin leikkaukseen valmistautumisesta ja sen jälkeiseltä ajalta.

Lihavuuden leikkaushoitoon ja sen jälkiseurantaan osallistuvien lääkärien, ravitsemusterapeuttien ja sairaanhoitajien olisi hyödyllistä lukea tämä kirja, ainakin sivulta 100 eteenpäin. Sen avulla on mahdollista ymmärtää paremmin, miten impulssit ja tunteet usein ohjaavat potilaita enemmän kuin rationaalinen ajattelu. Tämä näkyy esimerkiksi leikkauksen jälkeisten ravitsemusohjeiden noudattamisessa, johon liittyvistä ongelmista Sari Järn rehellisesti kertoo.

Sari Järn. Voiko painoa hallita? Tietoa painonhallinnasta ja lihavuusleikkauksesta. Kustannusosakeyhtiö Tammi 2014. ISBN 9789513175672. Sivuja 152. Hinta 22,10 e

Pertti Mustajoki

Julkaistu Lääkärilehdessä 47/2014