Lyhyt oppimäärä lasten allergioista

Kirjassa kumotaan monia sitkeästi eläviä myyttejä. Havainnolliset kuvat ja tietolaatikot parantavat luettavuutta ja tiivistävät olennaisimman sanoman.

”Voisiko se olla allergiaa?”, kysyvät lapsipotilaan vanhemmat usein lääkäriltä. Joskus kysymykseen on helppo vastata, joskus taas asiantuntijakin jää lopulta epävarmaksi. Lääkäreillä on suunnilleen yhteneväinen käsitys siitä, mitä allergialla tarkoitetaan, mutta maallikoiden käsitykset vaihtelevat suuresti.

Tätä tiedon kuilua kaventaa ansiokkaasti lastenallergologi Péter Csonkan ja FM Päivi Junttilan selkeästi kirjoittama ja yleistajuinen opas allergiasta ilmiönä, allergisten sairauksien oireista ja hoidosta sekä ylipäänsä elämästä allergioiden kanssa. Havainnolliset kuvat ja tietolaatikot parantavat luettavuutta ja tiivistävät olennaisimman sanoman. Tieteellisyys ja kokemus aller­gioiden hoidosta kulkevat käsi kädessä, ja välillä käytetään ­havainnollisia ja hauskojakin vertauksia (”kokonais-IgE-taso, jota voisi verrata säkkiin täynnä erivärisiä palloja”).

Kirjassa kumotaan monia sitkeästi eläviä myyttejä. Ei esimerkiksi ole ”yleisesti allergisoivia ruoka-aineita”, ja ainoa allergioiden puhkeamiseen vaikuttava ­tekijä, johon vanhemmat voivat itse vaikuttaa, on tupakansavulle altistumisen välttäminen lapsen sikiövaiheesta alkaen.

Kirjan varsinainen kohderyhmä ovat lapsiperheet, mutta se on hyödyllinen myös esimerkiksi neuvoloiden terveydenhoitajille. Lapsipotilaita hoitaville lääkäreille useimmat asiat ovat tuttuja, mutta heillekin löytyy paljon käyttökelpoista tietoa.

Kirja on hyödyllinen myös havainnollisten kuvien ansiosta. Esimerkiksi atooppista ihottumaa sairastavan lapsen vanhemmat voivat katsoa kuvia lääkevoiteen levittämisestä – voiteita käytetään usein aivan liian varovasti.

Lapsiperheen allergiaopas. Péter Csonka ja Päivi Junttila. WSOY, Helsinki 2013. ISBN 978-951-0-39889-0. Sivuja 142. Hinta 32,90 e.

Pekka Louhiala

Julkaistu Lääkärilehdessä 12/14.

Kysy allergiasta – lääkäri vastaa