Sähkösavukkeista voimakas toksinen reaktio

Yhdysvalloissa on sairastunut jo 1 300 ihmistä, joista 26 on kuollut.

Yhdysvalloissa todettiin heinä­kuussa kahdessa osavaltiossa sähkösavukkeiden aiheuttama tunnistamaton keuhko­sairaus kymmenillä potilailla. Sittemmin on raportoitu 1 300 sairastuneesta 49 osa­valtiossa ja potilaista 26 on kuollut. Potilaista 70 prosenttia on miehiä ja 80 prosenttia alle 35-vuotiaita. Yhdysvaltojen terveysviranomainen CDC tutkii asiaa yötä päivää ja raportoi asiasta verkko­sivuillaan.

Syyskuun alussa kuvattiin 53 potilaan tapaukset. Heidän keski-ikänsä oli 19 vuotta, 94 prosenttia joutui sairaalahoitoon ja 32 prosenttia hengityskonehoitoon. Potilaiden oireet kestivät keskimäärin kuusi vuorokautta, mutta vaihtelu oli huomattava. Useimmille oli aloitettu avoterveydenhuollossa antibioottikuuri, yleensä atsitromysiini.

Sairastuneista 98 prosentilla oli hengitys­oireita (hengenahdistusta, yskää) sekä rintakipua. Keuhkojen TT-kuvauksessa löytyi mattalasimuutoksia tai opasiteettia. Bronkoalveolaarinen huuhtelu tehtiin 45 prosentille potilaista, mutta mitään spesifistä ei saatu kiinni. 58 prosenttia potilaista joutui tehohoitoon, ja 28 prosentille kehittyi äkillinen hengitysvajaus ARDS. Useimmat saivat antibioottia suoneen, kortikosteroidia tai molempia. Yksi potilas menehtyi.

Toisen raportin mukaan 17 potilaan keuhkobiopsioissa todettiin akuutti keuhkovaurio: akuutti fibrinoottinen pneumoniitti, diffuusi alveolaariverenvuoto sekä organisoituva pneumonia. Huolimatta laajasta PCR-testauksesta mikrobiologista taudinaiheuttajaa ei todettu, kuten ei aiemminkaan.

Tämänhetkisen tiedon mukaan tauti­tapaukset johtuvat nikotiinin ja tetra­hydrokannabinolin (THC) yhdistelmästä, nikotiinin ja hasisöljyn ­yhdistelmästä, joko THC- tai hasisöljystä yksinään tai E-vitamiinista. Toksinen keuhkoreaktio hengitettäviin aineisiin oli nopea ja voimakas. Erityisesti alveolaariveren­vuoto on todella vaarallinen ja johti useimmiten potilaiden menehtymiseen.

Toistaiseksi epidemiassa ei näy sammumisen merkkejä. Nikotiinia tai makuaineita sisältävät tuotteet on useissa osavaltioissa asetettu käyttö­kieltoon, ja niiden mainostaminen on loppunut.

Onneksi EU säätelee sähkösavukkeiden nikotiinipitoisuutta ja makuaineita ja estää laittomien tuotteiden maahan­tuonnin. European Respiratory Society on yksimielisesti todennut, että sähkö­savukkeita tai vastaavia tuotteita ei suositella missään tilanteessa eikä ainakaan tupakasta vieroituksessa.

Lähteet:

Layden JE, Ghinai I, Pray I ym. Pulmonary illness related to E-cigarette use in Illinois and Wisconsin – preliminary report. N Engl J Med, verkossa ensin 6.9.2019. doi: 10.1056/NEJMoa1911614

Butt YM, Smith ML, Tazelaar HD ym. Pathology of vaping-associated lung injury. N Engl J Med, verkossa ensin 2.10.2019. doi: 10.1056/NEJMc1913069

Kirjoittaja
Heikki Ekroos

Artikkeli on alun perin julkaistu Lääkärilehdessä 42/2019.