Terveys syntymästä kouluikään

Kotineuvola sisältää luotettavaa tietoa lasten terveydestä ja neuvolaseurannasta. Helppolukuisuutensa ja pienen kokonsa ansiosta kirja soveltuu lasta odottavien ja pikkulasten vanhempien luettavaksi.

Lasten ja nuorten terveyden edistämisen parissa aktiivisesti toiminut Elina Hermanson on koonnut mittavan määrän tietoa pokkarin muotoon. Kotineuvola perustuu viitisen vuotta sitten ilmestyneeseen Lapsiperheen omaan kirjaan. Kotineuvolan terveysaiheet kiinnostavat kaikkia lasta odottavia ja tuoreita vanhempia. Ajantasaiseksi päivitetty tieto voi olla uutta myös kokeneille neuvola-asiakkaille, isovanhemmille sekä muille lasten ja lapsiperheiden parissa työskenteleville.

Kirjassa kerrotaan lapsen kehityksestä eri ikäkausina, ravitsemuksesta ja terveydenhoidosta sekä annetaan vastauksia tavallisimpiin neuvolassa esitettäviin kysymyksiin. Kieli on helppolukuista ja lukemista keventämään on käytetty tietolaatikoita ja muita painetun tekstin keinoja. Kuvien käytön sijasta on kerrottu asioista myös lapsen tai vanhemman äänellä.

Pelkkään terveysneuvontaan ei kirjassa rajoituta, vaan vanhemmuutta, vuorovaikutusta ja kasvatukseen liittyviä asioita pohditaan monipuolisesti. Seurantaa ja seulontaa neuvolassa -luvussa kerrotaan miten lasten terveysseuranta on neuvolatyössä ohjeistettu. Lisäksi selvitetään, mitä terveydenhoitajan tai lääkärin tekemillä tutkimuksilla halutaan tietää. Rokotusohjelma ja rokotteisiin liittyvää tietoa esitellään yksityiskohtaisesti.

Kirjan viimeisessä luvussa avataan mutkikasta ja alueellisesti vaihtelevaa palveluverkkoa, millä pyritään helpottamaan tarvittavan avun löytymistä.

Kotineuvola sisältää luotettavaa tietoa lasten terveydestä ja neuvolaseurannasta. Helppolukuisuutensa ja pienen kokonsa ansiosta soveltuu lasta odottavien ja pikkulasten vanhempien luettavaksi. Tietoa neuvolaseurannasta kaipaavat myös monet ulkomailla asuvat suomalaisperheet.

Netin käyttö on epäilemättä nykyvanhemmille tavallisin tapa etsiä tietoa terveyteenkin liittyvistä asioista. Netin kautta avautuu oma ihmeellinen maailmansa, missä eri käsityksistä käydään myös kovia kiistoja. Siksi onkin tärkeää, että tämä kirja löytyy Duodecimin terveyskirjastosta.

Kotineuvola. Terveys syntymästä kouluikään. Elina Hermanson. Kustannus Oy Duodecim, Helsinki 2012. ISBN 978-951-656-430-5. Sivuja 333. Hinta 10 e.

Päivi Mali