Tutkittua tietoa seksuaali­fantasioista

Seksi on elämämme intiimein asia. Vielä tätäkin salaisempia ovat seksiin liittyvät mielikuvamme, toiveemme ja fantasiamme, joista oma kumppanimmekaan ei usein tiedä.

Osmo Kontula on arvostettu sosiologi, joka on tutkinut suomalaisten seksuaalielämää vuosikymmenten ajan. Nyt hän lähestyy seksuaalisuutta tuoreesta näkökulmasta, nimittäin sen ytimestä. Halun alkulähteet ovat ­ihmisen mielessä.

Kontula toteaa, että seksi on elämämme intiimein asia. Vielä tätäkin salaisempia ovat seksiin liittyvät mielikuvamme, toiveemme ja fantasiamme, joista oma kumppanimmekaan ei usein tiedä. Ne ovat nyt kirjan keskiössä julkaistun tutkimustiedon ja kirjoittajan pitkän tutkijakokemuksen valossa.

Seksuaalielämä nähdään ­nykyisin tärkeänä elämänlaatutekijänä ja parisuhteiden siteenä. Samalla kun salliva ilmapiiri on saanut sijaa yleisessä ajattelussa, haluttomuus on noussut tärkeäksi keskustelun aiheeksi ­onnellisen seksin esteenä. Libidon puutetta ei ole kuvattu vain ikääntymisen seuralaisena, vaan sen on todettu liittyvän myös nuorten ruuhkaiseen elämään. Moniin muihin seksuaalielämän pulmiin apua löytyy helpommin, sillä haluttomuus voi olla merkki monisyisistä parisuhteen ristiriidoista. Se on harvoin pelkästään fysiologinen vaikeus. Virittäytymistä on hankala manipuloida, jos ihminen ei ole itse motivoitunut säätämään mieltään eroottiselle kanavalle. Ihmisen ruumis on mielelle uskollinen.

Kirjassa kuvataan seksuaalifantasioita halun lähtökohtana. Fantasioiden luonne ja psyko­loginen merkitys on hyvin yksilöllinen ja liittyy jokaisen oman psyyken perusteemoihin. Kirjoittaja opettaa lukijaa tunnistamaan ja pohtimaan omia fanta­sioitaan ja tulkitsemaan niiden viestejä. Miksi tietyt teemat toistuvat? Olisiko fantasiamaailmaa mahdollista vielä laajentaa? Aihe on kiinnostava ja lukija jää kaipaamaan jopa sen syventämistä. Psykoanalyytikko tai psykodynamiikkaa tunteva seksiterapeutti olisi saattanut tuoda lisää kirjoittajan sosiologiasta kumpuavaan ajatteluun.

Kirjassa on suvaitsevainen, salliva lähtökohta. Se kannustaa kokeilemaan kaikkea, mikä voi ­lisätä seksuaalista nautintoa ­ketään vahingoittamatta. Siinä puhutaan parisuhteen rikastamisesta ja lämmöstä, joka mahdollistaa avoimuuden ja yhdessä ­kehittymisen.

Kirjassa on melko paljon toistoa, jota napakampi editointi olisi voinut vähentää. Mehukas aihe olisi tarjonnut mahdollisuuksia koukuttaa lukija vetävämmillä tarinoilla, joita kirjoittajalla on varmasti talletettuna laajassa tutkimusaineistossaan. Samaa olisi palvellut hieman lennokkaampi aiheen käsittely, joka nyt jää vähän kuivakaksi. Joukkoon on toki sijoitettu esimerkkejä ja harjoitustehtäviä, joiden avulla lukija voi tarkastella omaa seksuaalielämäänsä ja miettiä sen kehittämismahdollisuuksia.

Päivi Hietanen

Mielen seksuaalisuus. Matka kiihottumisen alkulähteille. Osmo Kontula. Kustannus Oy Duodecim, Helsinki 2012. ISBN 978-951-656-423-7. Sivuja 165. Hinta 23 e.

Julkaistu Lääkärilehdessä 44/12.