Vähäinenkin tupakointi tuhoaa keuhkoja

Tupakoinnin lopettaminen on ainoa tapa suojella keuhkoja.

Vähäinenkin tupakointi tuhoaa keuhkoja Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Varsinkin tupakkayhtiöt esittelevät haittojen vähentämisen ajatusta: jos poltat vähemmän, riskit pienenevät.

Se on valetta. Vähäinenkin tupakointi on haitallista ja tupakoinnin lopettaminen on ainoa tapa suojella keuhkoja.

Amerikkalaistutkijat selvittivät tupakoinnin määrän, keston ja lopettamisen vaikutusta keuhkojen toimintaan kuuden tutkimusryhmän spirometriatuloksista. Kaksi tutkituista ryhmistä oli nuoria aikuisia (yli 17-vuotiaita), kaksi vanhempia aikuisia (yli 45-vuotiaita) ja kaksi iäkkäämpiä (yli 65-vuotiaita).

Tärkein muuttuja oli sekuntikapasiteetin (FEV1) pienenemisen nopeus. Tutkittavana oli 25 352 ihmisen 70 228 spirometriaa. Keskimääräinen seuranta-aika oli 7 vuotta.

Henkilöillä, jotka eivät koskaan olleet tupakoineet (keski-ikä 57 v), FEV1 pieneni keskimäärin 31,01 ml/v, tupakoinnin lopettaneilla 34,97 ml/v ja tupakoivilla 39,92 ml/v. Tupakoinnin lopettaneilla FEV1:n pienenemä oli vakiointien jälkeen 1,82 ml suurempi kuin täysin tupakoi­mattomilla. Tupakoinnin vaikutus jatkui 30 vuotta lopettamisen jälkeen.

Tupakoivilla yhteys oli selvä: mitä enemmän tupakoit, sitä enemmän keuhkojen toiminta huononee. Jos savukkeita kului yli 30 päivässä, FEV1 pieneni 43,98 ml/v. Tupakoinnin lopet­taneilla askivuodet olivat tilastollisesti merkitsevässä yhteydessä FEV1:n ­pienenemiseen, jos niitä oli enemmän kuin yksi.

Tupakointi vaurioittaa keuhkoja ja aiheuttaa elinikäisen ongelman. Se täytyy lopettaa niin nopeasti kuin ­mahdollista ja kokonaan.

Oelsner EC, Balte PP, Bhatt SP ym. Lung function decline in former smokers and low-intensity current smokers: a secondary data analysis of the NHLBI Pooled Cohorts Study. Lancet Respir Med 2020;8:34–44.

Artikkeli on julkaistu Lääkärilehdessä 5/2020.

Teksti: Heikki Ekroos

Oletko jo lukenut nämä?