Vuorokausi maalaiselämää

Vuorokausi maalaiselämää Kuva 1 / 1

Tapani Kiminkinen piirtää uusimmassa kirjassaan kuvan saarijärveläisen terveyskeskuslääkärin vuorokaudesta. Hän myöntää päivänsä olevan fiktiivinen, mutta muistuttaa pienen paikkakunnan lääkärin monista velvoitteista ja tavallisen arjen rumbasta. Päivä alkaa koiranpissatuksella ja iltayö päättyy laitoksessa kuolleen vanhuksen vuoteen ­äärelle.

Jos on elämän koko kirjo mukana arjessa, niin kirjan lukija pääsee – joskus kenties tahtomattamaan – myös Kiminkisen pään sisälle. Potilaiden kohtaaminen saa ajatukset laukkaamaan milloin Kelan byrokratiaan, milloin maalaislääkärin lapsuuteen, milloin rakkauselämän syövereihin. Se on sekä mukaansatempaavaa että ajoittain vieraannuttavaa. Potilastapauksista kiinnostunut lukija ei jaksaisi tempautua tajunnanvirtaan, terveyspolitiikasta kiinnostunut lukija puolestaan ei sekaantuisi räävittömään huumoriin.

Huumori onkin se Kiminkisen kirjan vaikein pala. Hän käsittelee aihepiiriä itsekin kirjansa loppu­puolella. ”Huumoria on monenlaista: kilttiä, rumaa, mustaa. Se on aina paikallaan, kunhan yrittää järjestää asian niin, että se sopii kulloiseenkin maa­perään. Kokonaisuus, tilanne ja kehon kieli ratkaisevat. Useimmiten se onnistuu – toisinaan sitten taas ei. Rikos se ei kuitenkaan ole – nirppanokkaisuutta voisi jo melkein pitää…”

On selvää, että Kiminkisen kirja- ja tv-huumori, vastaanottovitsailusta puhumattakaan, jakaa ihmiset kahteen leiriin: tykkääjiin ja vieroksuviin. Hän tulee varmasti hyvin toimeen samanlaisen huumorin jakavien potilaidensa ja tuttujensa kanssa, mutta satunnainen esitelmän kuulija tai potilas saattaa kyllä harmistuakin.

Kiminkistä lukiessa ja kuunnellessa tulee väistämättä mieleen, että vanhan ajan kunnanlääkäriydessä oli paljon ongelmia, mutta paljon myös hyvää. Lähestymisen helppous ja tiettyjen asioiden sujuva hoituminen ovat ehdottomia valtteja. Kunnanlääkäriyteen pyrkivä Kiminkinen tuo esiin roolinsa hyvät ja huonot puolet. Kirjan kannen kuvissa ne kaikki ovat läsnä. Koiraansa ulkoiluttava Kiminkinen muistuttaa liikunnan tärkeydestä. Valoisan terveyskeskuskäytävän lääkäri on modernin Suomen tuote. Risuaita-poseeraus johdattaa vanhaan yhtenäis-Suomeen, jonka olemassaolo käy ­aina vain uhatummaksi.

Ulla Järvi
Kirjoittaja on Lääkärilehden toimittaja

Maalaislääkärin päivää. Tapani Kiminkinen. Kustannusosakeyhtiö Tammi, Helsinki 2012. ISBN 9789513167516. Sivuja 201. Hinta 26,30 e.

Kirja-arvostelu Lääkärilehdestä 39/2012.

Oletko jo lukenut nämä?