Influenssarokotus on tärkeä suoja raskausaikana

Äidin raskaudenaikaisen influenssainfektio hidastaa sikiön kasvua ja lisää ennenaikaisen synnytyksen riskiä.

Influenssakausi tekee tuloaan. Normaalivuotena influenssaan sairastuu 5–15 % väestöstä ja myös raskaana olevista äideistä. Viime kaudella Suomessa tavallisin influenssa A -virus oli tyyppiä A(H1N1)pdm09: sitä esiintyi 64 %:ssa virologisesti varmistetuista influenssatapauksista. Vuoden 2009 pandemiavirus – toki muuntuen – on jäänyt kiertämään osana kausi-­influenssaa.

Raskaus lisää selvästi influenssan vakavan taudinkuvan ja myös kuoleman vaaraa. Tämä tiedettiin jo espanjantaudin yhteydessä, ja havainto varmistettiin myös vuoden 2009 A(H1N1)-pandemian yhteydessä, jolloin raskaana olevien sairaalakuolleisuudeksi arvioitiin 6,5 %. Yhdysvalloissa influenssa A(H1N1)-infektioon kuolleista potilaista 5 % oli raskaana, kun koko väestöstä raskaana olevia on arviolta 1 %. Raskaana olevan influenssapotilaan sairaalahoitoon joutumisen riski oli 7-kertainen muun väestön riskiin verrattuna. Sairaalaan otetuista raskaana olleista influenssapotilaista yli 20 % joutui teho-osastolle.

Tarkkaa syytä siihen, miksi raskaana olevilla oli keskimääräistä useammin vaikea taudin­kuva, ei tiedetä. Mahdollisia selityksiä ovat raskaudenaikaiset immunologiset ja fysiologiset muutokset sekä loppuraskaudessa suuren kohdun aiheuttamat anatomiset olosuhteet. Suurimmillaan vaikeaan influenssainfektioon sairastumisen riski on 20 raskausviikon jälkeen.

Lue lisää: Pelkään, siis olen

Äidin raskaudenaikaisen influenssainfektio hidastaa sikiön kasvua ja lisää ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Pitkäaikaisvaikutuksia syntyvään lapseen ei ainakaan toistaiseksi ole osoitettu. Vanhan suomalaisen epidemiologisen tutkimusaineiston perusteella epäiltiin, että äidin altistuminen influenssalle erityisesti toisen raskauskolmanneksen aikana voisi lisätä lapsen riskiä sairastua aikuisena skitsofreniaan. Varmaa syy-yhteyttä influenssan ja aikuisena alkavan skitsofrenian välillä ei kuitenkaan ole pystytty osoittamaan.

Perusasia on selvä: influenssa aiheuttaa vaaran raskaana olevan naisen ja syntyvän lapsen terveydelle. Vaaran vähentämiseksi on olemassa tehokas keino – rokotus. Kausi-influenssa­rokotus on osoitettu turvalliseksi sekä äidille ­että sikiölle. Inaktiivisella kausi-influenssarokotteella saadaan raskaana oleville yhtä tehokkaat immuunivasteet kuin muullekin terveelle väestölle. Äidin IgG-luokan vasta-­aineet siirtyvät istukan kautta sikiöön ja suojaavat lasta myös ensimmäisten elinkuukausien ajan.

Influenssarokotus on tarjolla myös terveydenhuollon työntekijöille. Henkilökunta suojaa omalla rokotuksellaan hoitamiaan potilaita, myös raskaana olevia äitejä ja syntyviä lapsia.

Veli-Jukka Anttila
dosentti, sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri, osastonylilääkäri
HYKS, infektiosairauksien klinikka

Erja Halmesmäki
dosentti, naistentautien ja synnytysten, perinatologian ja hallinnon erikoislääkäri, osastonylilääkäri
HYKS, naistenklinikka

Kuva Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 44/2013.