Jouluksi 2013

Aattoillan viettoa jatkuu joulupukin lähdön jälki­tilasta – status post abitum Bocchi.

Viime joulun Columnassa kerroimme joulupukin käynnistä latinankielisessä taloudessa. Tänä vuonna jatkamme aattoillan viettoa joulupukin lähdön jälki­tilasta – status post abitum Bocchi.

Tapahtumarikkaan päivän ja joulu­pukin liki rajatilatasoisen käytöksen aiheuttama jännitys on väsyttänyt lapset, eikä heidän sedatoimisensa yöpuulle vaadi kuin korkeintaan kevyen maitotarjoilun ja tuutulaulun, lac et lallum. Vanhemmat voivat hengähtää hetken, istua alas, katsella lasten lahjakasaa ja todeta, että taas kerran rahat menivät mutta ­ruma jäi.

Jos vanhempien avioliitto ei ole ehtinyt kokea kovin monta decennaliaa, voi hyvinkin olla, että cupiditas on vielä tallella ja ars coeundi hallussa. Silloin unen läpi olohuoneesta subauskultoidut ­äänet liittyvät osaksi lasten alitajunnan freudilaisimpia joulumuistoja. Valitettavan usein on kuitenkin niin, että isän mikroverenkierron ongelmat tai äidin adenosiinikertymä estävät aattoillan tämänsuuntaiset puuhat. Tällöin lihalliset ajatukset on parasta sulkea pois mielestä, ja juuri tähän tarkoitukseen latinan, varsinkin kirkkolatinan, harrastaminen sopii mitä parhaiten.

Lue lisää: Poika

Vuodenkierrossa on tullut se kestoltaan saniaisen kukkimiseen verrattava hetki, jolloin pater familias ottaa kirjahyllystä vuonna 1582 painetun Piae Cantiones -teoksen faksimilepainoksen. Teoksen joululaulusektio käsittää 24 kappaletta, jotka ovat kansakoulun laulu­aarteistosta periytyvää puisevaa mainettaan verrattomasti mielenkiintoisempia. Koska teksti on pääosin latinaa, ei lukijan tarvitse osata edes fraktuuraa, jolla germaanisia kieliä ennen vanhaan kirjoitettiin.

Sävelmät on kirjoitettu mensuraali­notaatiolla, jonka tulkinnan kelpo kliinikko toki nopeasti oppii aattoillan tunnelmissakin, sillä tarvitaanhan lääkärin työssä vaativampiakin suorituksia alentuneessa kognitiivisessa tilassa. Tämän kirjallisen tuokion jälkeen voivatkin aviopuolisot hyvillä joulumielin rauhoittua ja aloittaa Nukkumatin maailmaan tutustumisen.

Työryhmä: Kimmo Kemppainen, Antti Jääskeläinen, Arto Kivimäki, Ylermi Luttinen ja Martti Vastamäki

Lue lisää: Olipa tarkastus!

Julkaistu Lääkärilehden Columna Latina -palstalla 13.12.13.

Kuva: Panthermedia