No onkos tullut kesä nyt talven keskelle

Harmaa arki on jatkuva sarja pieniä ja suuria ongelmia. Upeat uudet laitteet ovat kuin päivänsäde pimeydessä. Kiitokset Korvatunturille.

Monen vuoden ei oo -mentaliteetin turruttamina emme usko silmiämme. Eurooppa piti lupauksensa, siitä kiitos myös suomalaisille. Upouusia monitoreita, defibrillaattoreita, ventilaattoreita, tietokonetomografialaite, dialyysilaitteita, imulaitteita, potilassänkyjä, kansliakalustoa, leikkaussaliämpäreitä ja paljon muutakin on viime päivinä saapunut sairaalaamme!

Kolme vuotta sitten Rethymnonin sairaala anoi Euroopan Unionin kassoista 3 miljoonaa euroa, joilla varustettaisiin sairaalan uusi siipi ja hankittaisiin uusia laitteita vanhentuneiden, täysin palvelleiden ja alati hajoavien tilalle. Rahoitus myönnettiin, ja nyt monien byrokraattisten mutkien ja kilpailuttamisen jälkeen ihastelemme ihania uusia vempeleitä ja niiden monia mahdollisuuksia.

Älkääpä luulkokaan, että vanhoja laitteita nakataan pellolle. Ainakin kaikki kynnelle kykenevät monitorit löytävät kiitollisia käyttäjiä. Kriisissä on elpynyt taas entisajan ihmisten mentaliteetti. Mitään ei heitetä pois.

Lue lisää: Poika

Suurin osa uudesta teknologiasta on General Electric -konsernin kamaa. Suomalaista anestesiologia vieläkin harmittaa Datexin, joka suomalaisten lääkäreiden ja insinöörien yhteistyöllä loi maailman parhaat monitorit, päätyminen General Electricin hoteisiin. Kreikassa Datexia, nykyään General Electrics -yhtiötä, edustaa ateenalainen firma, jonka perustaja ja pomo on sattumalta Rethymnonista. Firman teknikot ovat tuttuja äijiä jo vuosien takaa. Isot pomot muuttuvat, mutta työn raskaan raatajat ja todelliset asiantuntijat pysyvät samoina vuosien saatossa. Nyt näitä mukavia teknikoita tapaamme taatusti useammin, kun heillä on iso laitekanta huollettavana sairaalassamme.

Firman teknikko esitteli meille uutta defibrillaattoria ja ihmetteli sitä, että sisätautiosastolla henkilöstön koulutusta häiritsi se, että potilaiden ruokailussa jokin oli pielessä, ja koko osasto oli hysterian partaalla. Sairaalan ruokailu on ulkoistettu catering-yhtiölle. Tarinan mukaan sairaalan byrokraatit mokasivat kilpailutuksessa, valtion tilintarkastaja on tiukkapipoinen, lopputulos oli kuitenkin se, että catering-yhtiö ei ole saanut kuukausiin senttiäkään ja lopetti eilen ruoan toimittamisen. Jonkinlainen hätäratkaisu saatiin aikaiseksi ja potilaille tuotiin spaghettia jostakin kaupungin tavernasta.

Viime viikolla sairaalassa ei ollut tippaakaan klooripohjaista puhdistusainetta. Likaisia liinavaatteita ei saatu pestyksi, eikä sairaalan lattioita voitu desinfioida kunnolla. Leikkaussalissa ehdotimme, että jokainen meistä toisi pari euroa maksavan klooripullon lähikaupastaan. Tänään asia oli käsiteltävänä sairaalan johtokunnassa.

Lue lisää: Olipa tarkastus!

Hyytävä 10 beaufortin pohjoistuuli toi eilen Kreetallekin jo kauan kaivatun talven. Sairaalalla ei kuitenkaan ollut dieselöljyä keskuslämmitykseen, tai sitten siitä oli päätetty pihdata. Onneksi monissa tiloissa on ilmastointilaitteet, joista saa myös lämmintä ilmaa tarvittaessa. Heräämössä ei tällaista mahdollisuutta ole, vanhoista ikkunanpielistä tunki sisälle jäätävä viima, ja lämpötila oli ehkä 14 astetta. Onneksi heräämön potilaille meillä on lämminilmapeitot. Kuin ihmeen kautta, säätieteilijöiden povatessa yhä matalampia lämpötiloja seuraaviksi päiviksi, lämpöpatterit revähtivät iltapäivällä käyntiin.

Harmaa arki on jatkuva sarja pieniä ja suuria ongelmia, joiden perussyynä on tietysti ainainen ja yhä paheneva rahanpuute. Upeat uudet laitteet ovat kuin päivänsäde pimeydessä. Kiitokset Korvatunturille.

Karen Piironen-Politis
Kirjoittaja on Kreetalla työskentelevä anestesiologi.