Suomalaiset ja pääskyset saapuivat Kreetalle!

Suomalaiset ja pääskyset saapuivat Kreetalle! Kuva 1 / 1

Annoin käännösapua kauden ensimmäiselle suomalaisturistille! Pääskyset kiitävät ja kirkuvat! Kreetalla on kevät!

Keski-ikäinen suomalainen mies oli kaatuessaan lievästi loukkaantunut, ja varmuuden vuoksi ollut yön yli tarkkailussa. Opastin hänet potilastoimiston luukulle. Suomalainen terveyskortti on käypää valuuttaa, hoito oli hänelle maksuton, ja hän sai suveniiriksi käteensä lyhyen mutta huolellisesti laaditun kreikankielisen epikriisin.

Potilas ja hänen puolisonsa lähtivät iloisina jatkamaan lomaansa. He pyysivät minua välittämään suurkiitokset kirurgisen osastoryhmän henkilökunnalle hyvästä hoidosta, ystävällisyydestä ja inhimillisestä kohtelusta. Meninkin heti kiittämään hoitajia. Aion etsiä käsiini myös päivystäneet lääkärit, jotka hoitivat hommansa tunnollisesti, ja antaa heille positiivista palautetta, sitä kun ei koskaan tule liikaa.

Kertoessani suomalaisten kiitoksista ylihoitajalle hänen oli vaikeaa pidättää kyyneleitään. Jokapäiväisen, jatkuvan stressin uuvuttamalle ihmiselle pienikin lohdutuksen sana paljastaa vereslihalla olevat hermot. Jokaisen osaston lähijohtajan, mutta myös ylihoitajan on ratkaistava jatkuvaan tahtiin pieniä, suuria ja ylitsepääsemättömiä ongelmia. Loppuunpalaminen uhkaa tunnollisia.

Kiitollisen suomalaisen tapaus johti väistämättä meitä pohtimaan, miten asiat mahtavat sujua jatkossa. Nyt on raikas kevät, matkailijoita on toistaiseksi vähän. Miten sairaala ja sen henkilökunta kestää, kun kesän kuumuudessa päivystyspoli on yöt päivät täynnä kreikkalaisia ja ulkomaalaisia turisteja, ja henkilökuntaa on kesälomalla. Kreikkaan on povattu turismin huippulukemia, vaikka jotkut venäläiset ja ukrainalaiset ovatkin peruuttaneet matkojaan. Ylihoitaja pudisti päätään ja totesi "meille varmasti sattuu lipsahduksia ja virheitä".

Potilasturvallisuuden harrastajat tietävät, että lipsahduksia sattuu parhaimmissakin olosuhteissa, mutta ylivoimainen työtaakka, väsymys ja kaoottinen ilmapiiri altistavat niille. Varsinaisten diagnostisten virheiden mahdollisuus kasvaa, kun potilas ja lääkäri eivät voi kommunikoida äidinkielellään. Onneksi nuoret lääkärit puhuvat englantia, joskus muitakin kieliä, ja ainakin ryhmämatkojen asiakkailla on oppaat, jotka tulkkaavat ja muutenkin auttavat käytännön asioissa.

Sairaalan henkilökunta on tottunut turisteihin, ja ymmärtää hyvin, miten ahdistavaa voi olla vieraan maan sairaalaan joutuminen. Sairastunut lomalainen pelkää terveytensä puolesta, epäilee paikallisten lääkäreiden tietotaitoja ja on kaiken lisäksi vihainen ja pettynyt lomansa pilaantumisesta. Henkilökunta yrittää auttaa, hymy ja kohteliaisuus ovat tärkeitä potilaan rauhoittamiseksi.

Pari päivää sitten ortopedian ylilääkäri ja osastonlääkäri päivittelivät sitä, että sairaalan budjetista ei ole varattu riittävästi varoja heidän tarpeisiinsa. Ortopedien välineistö on kallista tavaraa. He aikovat perustella vaatimuksiaan juuri turismin aiheuttamalla traumapotilaiden määrän kasvulla.

Kreikkalaiset ovat todenneet, että turismi on talouden elpymisen suurimpia voimavetureita. Rahakkaat turistit, varsinkin eläkeläiset, eivät kuitenkaan uskaltaudu paikkoihin, joissa ei ole riittäviä terveyspalveluita. Velkakriisin takia sairaaloiden budjetteja on supistettu, mutta akuutit palvelut on syytä hoitaa jokseenkin mallikkaasti, jos ei kreikkalaisten niin ainakin turistien takia. Tottahan "turismin takia" järjestetyt palvelut hyödyttävät loppujen lopuksi eniten paikallista väestöä.

Suomalaisia turisteja on siis nähty, ja varmasti kesän mittaan jotkut suomalaiset joutuvat turvautumaan Rethymnonin sairaalaan. Toivon, että heidän vaivansa ja vammansa ovat lieviä ja helposti hoidettavissa. Mitä pääskysiin tulee, ne ovat tänä vuonna poikkeuksellisen myöhässä. Viime aikoina Kreikassa on ollutkin aikamoinen takatalvi, Pohjois-Kreikassa satoi lunta, ja täällä Kreetallakin reilusti vettä. Nyt on luvattu kesäilmoja ja 25 asteen lämpötiloja. Pääskyset osasivat tulla sopivaan aikaan. Suosittelen Kreetan kevättä suomalaisillekin!

Karen Piironen-Politis
Kirjoittaja on Kreetalla työskentelevä anestesiologi.

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Oletko jo lukenut nämä?