Vappu humaltaa alaikäisetkin

Toukokuun ensimmäinen näkyy sekä Alkon myyntitilastoissa että katukuvassa.

Alkon mukaan vappu tuo runsaasti nuoria asiakkaita alkoholiostoksille. Vuonna 2013 vapunaattona Alkon myymälöissä tarkastettiin nuoren asiakkaan paperit 64 336 kertaa, mikä oli 13 prosenttia päivän asiakasmäärästä. Henkilöpapereiden ahkerasta tarkastamisesta huolimatta vappuhumussa näkee useita humaltuneita alaikäisiä.

Tilanteeseen löytyy looginen selitys. Uusimpien THL:n Kouluterveyskyselyn tulosten mukaan peruskoulun 8.- ja 9.-luokkalaisista 14 prosenttia ilmoitti, että isä tai äiti oli hankkinut heidän viime käyttökerralla nauttimansa alkoholijuomat. Lähes yhtä suuri osuus (16 %) oli saanut juomia sisarukseltaan ja reilu neljännes (26 %) oli ottanut juomat kotoa. Yleisemmin alkoholijuomia oli kuitenkin saatu tuntemattoman henkilön (29 %) tai ystävien (78 %) hakemana.

Ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori Sari Ilvonen kertoo Porin Perusturvakeskuksen tiedotteessa, että syitä kieltäytyä alkoholin välittämisestä alaikäisille on useita.

Lue lisää: Pelkään, siis olen

– Päihtynyt nuori altistuu monille vaaratilanteille kuten tapaturmille, onnettomuuksille, väkivallalle ja hyväksikäytölle. Esimerkiksi 15–24-vuotiaiden tapaturmaisista kuolemista joka viides liittyy alkoholiin.

Ilvonen myös muistuttaa, että alkoholin ostaminen ja välittäminen alaikäisille on rikos.

– Alkoholilain tavoitteena on suojella kehittyvää lasta. Myös omille lapsille alkoholin välittäminen täyttää laissa säädetyn rikoksen tunnusmerkit, eikä lähisukulaisuutta katsota lieventäväksi asianhaaraksi.

Miksi nuori sitten haluaa humaltua vappuna? Vastaus löytynee jälleen tilastoista.

Alkon mukaan alkoholin myynti kasvaa vappua edeltävänä viitenä myyntipäivänä noin 1,2 miljoonaa litraa, joka on 74 prosenttia normaalin viikon myyntiä enemmän. Vappuna Alkossa asioi arviolta 1,7 milj. asiakasta. Kuohuviinien myynti kasvaa huimaan 325 000 litraa (439 prosenttia) ja samppanjoiden 18 000 litraa (326 prosenttia).

Kyseessä taitaa siis olla esimerkin voima. Vappua juhlitaan humalassa.

Potilaan Lääkärilehti toivottaa lukijoilleen rauhallista vappua. Palaamme työn ääreen perjantaina 2. toukokuuta.

Lähteet:
Alko
THL
Porin Perusturvakeskuksen tiedote

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Pixmac