Auta minua kuolemaan

Monet vaativat eutanasian laillistamista Suomessa. Monet vastustavat sitä.

Minulla on sietämättömiä kärsimyksiä. Minulla ei ole toivoa niiden loppumisesta. Haluan kuolla vapautuakseni kärsimyksistäni. En kykene tai uskalla tappaa itseäni. Tarvitsen apua itseni surmaamiseen. Kuka auttaisi minua?

Meillä on tapana kutsua ihmisen surmaamista hänen pyynnöstään eutanasiaksi, hyväksi kuolemaksi. Itsensä surmaaminen ilman ulkopuolista avustajaa ei ole hyvä kuolema. Siksi yritämme ehkäistä itsemurhia ja pelastaa eloon sitä yrittäneet.

Monet vaativat eutanasian laillistamista Suomessa. Monet vastustavat sitä.

Eutanasian kannattajat sanovat, että ihmisellä on oikeus saada kuolinapua sitä pyytäessään. Eutanasian vastustajat sanovat, että eutanasia ei tosiasiassa perustu ihmisen omaan tahtoon, vaan muiden tahtoon. Muut päättävät siitä, onko eutanasian pyytäjän tahto aito ja todellinen.

Eutanasian kannattajat sanovat, että eutanasian tekeminen kuuluu lääkäreille.

Eutanasian vastustajat sanovat, että eutanasian suorittaminen ei kuulu lääkäreille. Kuka tahansa voi auttaa ihmistä surmaamaan itsensä. Ihmisen tappaminen ei ole vaikeaa, ja keinoja on monia. Siihen ei tarvita lääkärikoulutusta.

Eutanasian kannattajat sanovat, että Suomeen pitää saada eutanasian mahdollistava laki.

Eutanasian vastustajat sanovat, että lakia ei tarvita, koska itsemurhan avustaminen ei ole Suomessa rikos. Kuka tahansa voi auttaa ihmistä surmaamaan itsensä edellyttäen, että käytetyt surmaamismenetelmät eivät riko ase-, eivätkä lääkelakeja. Juristit hoitakoot paperityöt epäselvyyksien välttämiseksi.

Monet vaativat eutanasian hyväksymistä Suomessa. Suomi on demokraattinen maa, ja demokratiassa kansan enemmistö päättää, mikä on yleisesti hyväksyttyä ja mikä ei. Jos suomalaiset haluavat lain eutanasiasta, sellaisen laatimiselle ei ole estettä. Lain sisältö muotoutuu poliittisen keskustelun kautta. Tuossa keskustelussa ratkaistaan kysymykset kuolintoiveen esittäjän omasta tahdosta, surmaamisen suorittajan pätevyysvaatimuksista, yksityisten ja kunnallisten palvelutuottajien rooleista, sekä omavastuuosuudesta, eli kustannusten jaosta yhteiskunnan ja surmattavan välillä.

Raimo Puustinen
Kirjoittaja on tamperelainen yleislääketieteen erikoislääkäri, joka hämmästelee tällä palstalla terveydenhuollon ilmiöitä.