Ihan turha hyssytellä tai selitellä

Niin sanotun bulkkikirurgian keskittäminen lopettaisi kaiken kirurgian muista sairaaloista, kirjoittaa Heikki Laine.

Varoitus: sisältää ilkeyttä ja sarkasmia. Kirjoitusta ei ole tarkoitettu mielensäpahoittajille.

Kaksi STM:n asettamaa selvitysmiestä on esittänyt kirurgian keskittämistä laajan päivystyksen sairaaloihin. Vaikka harvoin tehtäviä toimenpiteitä pitääkin keskittää nykyistä enemmän, ns. bulkkikirurgian keskittäminen käytännössä lopettaisi kaiken kirurgian muista sairaaloista. Kuka leikkaa murtuneen lonkan, jos proteesikirurgia ei ole saatavissa? Kuka leikkaa tulehtuneen umpisuolen, jos kirurgilla ei ole gastrokirurgisia valmiuksia? Entä tästä kaikesta syntyvä potilasvirran hallinta? Kysymys on massiivisesti suuremmasta potilasvirrasta kuin vain lonkka- tai polviproteesileikkaukseen lähetettävien potilaiden vuosittaisesta määrästä. Jo pelkästään ensihoitoyksiköiden lisäämistarpeen hinta ylittää päivystyksen alasajosta saadut säästöt.

Ihan turha hyssytellä tai selitellä, sillä edellä kerrottu on fakta. Eikä tällä ole mitään tekemistä hoidon laadun tai potilasturvallisuuden kanssa tilanteessa, jossa yliopistosairaaloiden ortopedit ja muut erikoisalat ovat vuosikausia tuoneet ”laatuaan” moneen keskussairaalaan ostopalvelun muodossa. Ilmeisesti joidenkin keskussairaaloiden yllä lepää jokin miasma- tai halloween-tyyppinen kirous, koska huippusairaaloiden huippukirurgitkaan eivät voi tarjota laatua, joka esimerkiksi Suomen Kirurgiyhdistystä tyydyttäisi.

Säälittävintä on, että monet asiaan pintapuolisesti paneutuneet poliitikot ja jopa Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittajat on valjastettu tämän agendan taakse. Jopa omassa liitossammekin jotkut taputtavat käsiään pöydän alla. Tulee mieleen Leninin käyttämä käsite neuvostoimperiumia tukevista hyödyllisistä idiooteista.

Kummalista kyllä, sekä Suomen Kirurgiyhdistykseltä, Lääkäriliitolta että Helsingin Sanomilta on jäänyt havaitsematta yksi merkittävä tosiasia tässä ”voimaa keskittämisestä” -agendassa. Nimittäin se, että nyt on suunnitelmissa Suomen historian suurin kirurgisen toiminnan hajauttaminen.

Sen enempää kun taannoisen päivystysasetuksen vaatimuksetkaan, eivät edellytykset turvallisen ja laadukkaan kirurgian suorittamiseen koske millään muotoa yksityisiä toimijoita. Eli se, mikä tulee olemaan kiellettyä ja turvatonta Vaasan keskussairaalassa, tulee olemaan turvallista toisella puolella kaupunkia olevassa pajassa, jossa ei suinkaan ole turvalliseen toimintaan vaadittavia erikoisaloja tai leikkausmääriä. Sama toiminnan hajauttaminen koskee myös esim. Kotkaa, Hämeenlinnaa, Kokkolaa ja Mikkeliä. Miten tämä nyt näin saattoi mennä? Hupsista!

Huomasiko joku muuten Vaasassa kaupungin kokoon nähden valtaisaa mielenosoitusta näihin suunnitelmiin liittyen? Mediuutisten tai Lääkärilehden uutiskynnystä vaasalaisten huoli ei ylittänyt. Ehkä se johtui siitä, että keskussairaaloiden kulakkilääkärit kritisoivat sielläkin Oikeaa Totuutta.

Heikki Laine

Kirjoittaja on anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Mikkelin keskussairaalassa.