Jouluiloa

Itselleni tuli todellinen joulumieli, kun terveyskeskuksessa oli pantu toimeksi, kirjoittaa Leena Mallat.

Kuulun ainakin toistaiseksi niihin onnellisiin, jotka voivat asioida hyvin toimivassa terveyskeskuksessa. Tosin apua olen onnekseni kaivannut jokseenkin tavallisissa vaivoissa kuten limapussintulehdus tai reseptien uusimiset. Erikoissairaanhoito on ottanut hoitovastuun vaikeammista sairauksista kuten syöpä ja sydänvaivat.

Todellinen terveyskeskuksen toimivuustesti oli viime kesänä, kun vuoro vaihtui toisinpäin, erikoissairaanhoidosta terveyskeskukseen. Säännölliset tarkastukset syöpäklinikassa loppuivat. Tuli vähän orpo olo. Vaikka tietää melko varmasti olevansa terve, jossain mielen perukoilla on kuitenkin pelko syövän uusimisesta. Syöpälääkärin tapaaminen ja verikokeet, vaikka loppuvaiheessa vain kerran vuodessa, olivat rauhoittaneet. Läksiäistarkastuksessa lääkäri totesi, että syövästä ja/tai hoidoista kärsinyt sydän ei ole entisensä, joten sitä kannattaa pitää silmällä. Hän kertoi laittavansa terveyskeskukseen tiedot kommentilla tarkkailla esimerkiksi kolesterolin kohoamista.

En ollut yhtään varma, että kukaan terveyskeskuksessa lukisi papereitani syöpälääkärin viesteineen. Arvelin, että asia tulee korkeintaan puheeksi jos minulla on terveyskeskuksessa joku käynti ja lääkäri siinä yhteydessä katselisi hoitotietojani.

Ajattelin, että olen kuitenkin itse vastuussa myös krempoistani. Niinpä joku aika sitten otin yhteyttä terveyskeskukseen juuri sen vuoksi, että kolesteroliarvoni mitattaisiin. Kävi ilmi, että terveyskeskuksessa oli pantu toimeksi. Tarkoitus olisi, että tulisin vuoden vaihteen jälkeen verikokeisiin ja sydänfilmiin ja sitten lääkärille. Omista matkasuunnitelmistani johtuen pyysin kuitenkin aikaistamaan laboratoriokokeita ja lääkärikäyntiä. Näin tehtiinkin.

Itselleni tuli todellinen joulumieli. Vaikken olisi ollut itse aktiivinen niin järjestelmä kuitenkin toimi. Toivon, että näin olisi jatkossakin, sotemyllerryksen jälkeen.

Leena Mallat
Kirjoittaja on 63-vuotias eläkkeellä oleva toimittaja, joka on sairastunut rintasyöpään, lymfoomaan ja eteisvärinään.

Lue myös nämä Leena Mallatin kirjoitukset:
Hyvä ei ole aina paras
Potilas tarvitsee myötätuntoa
Kuollut – kuolinsyy tuntematon