Energianuuska houkuttelee lapsia ja nuoria nuuskan käyttöön

Energianuuska on alakouluikäisten keskuudessa levinnyt uusi muoti-ilmiö. Asiantuntijat pitävät asiaa huolestuttavana, koska energianuuska muistuttaa pussinuuskaa ja saattaa houkutella lapsia ja nuoria oikean nuuskan käyttöön.

Energianuuska (tai yrttinuuska) on nikotiiniton valmiste, jota käytetään kuten nuuskaa. Sitä voi ostaa kaupoista tai kioskeista.

Energianuuska sisältää piristäviä ainesosia, kuten vihreää teetä ja kofeiinia sekä rohdoskasvi ginsengiä. Lisäksi tuotteet sisältävät vaihtelevasti vitamiineja (mm. niasiinia, E-, B6-, B12-vitamiineja sekä tiamiinia), antioksidantteja ja mineraaleja (mm. sinkkiä, magnesiumia ja seleeniä), ja energianuuskaa markkinoidaankin terveystuotemaisesti.

Osaan tuotteista on lisätty myös ksylitolia, ja niitä on markkinoitu harmittomana hampaiden terveydelle. Lisäksi markkinoinnissa on perusteltu energianuuskan käyttöä apuna tupakoinnin tai nuuskan käytön lopettamisessa.

Valvira rajoittaa mainontaa

Energianuuskan myynti on laillista, eikä sen myymistä alaikäisille ole rajoitettu. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on rajoittanut kuitenkin energianuuskan mainontaa. Myymälässä ei saa olla energianuuskamainoksia esillä, eivätkä tuotteet saa olla kaupan lasten ja nuorten suosimien tuotteiden läheisyydessä.

Energianuuskan mainonta on laitonta, koska tupakkalain mukaan sitä voidaan pitää tupakan vastikkeena. Tupakkalaissa on määritelty, mitä tupakan vastikkeilla ja tupakkajäljitelmillä tarkoitetaan:

· Tupakan vastikkeella tarkoitetaan käyttötarkoitukseltaan tupakkaa vastaavaa, tupakkaa sisältämätöntä nautintoainetta. Tupakan vastikkeita ovat esimerkiksi sellaiset yrttisavukkeet ja vesipiipputupakka, jotka eivät sisällä tupakkakasvia.

· Tupakkajäljitelmät ovat muodoltaan tupakkatuotteita tai tupakointivälinettä läheisesti muistuttavia tuotteita, jotka eivät sisällä tupakkaa tai sen vastiketta. Tupakkajäljitelmiä ovat mm. savukkeiden ulkonäköä jäljittelevät makeiset.

Päihdevaikuttajat tuomitsevat

Monet päihdealan asiantuntijat tuomitsevat energianuuskatuotteet ja pitävät niiden markkinoille tuloa huolestuttavana. He luonnehtivat energianuuskaa ”harjoittelunuuskana” lasten ja nuorten oikean nuuskan käytön opettelussa.

Hammaslääkäriliiton terveyden edistämisen työryhmä ei myöskään pidä asiaa hyvänä. Sen mielestä energia- eli yrttinuuskan myynnin tulisi olla laitonta alle 18-vuotiaille, koska kyseinen tuote voi toimia porttina oikean nuuskan käytölle lapsilla ja nuorilla.

Nuuskalla on suunterveydelle haittavaikutuksia, kuten ienten vetäytymät, limakalvovauriot (ns. norsunnahka) sekä mahdollisesti suusyöpä. Nuuska sisältää nikotiinia jopa 20 kertaa enemmän kuin tupakka ja aiheuttaa voimakasta nikotiiniriippuvuutta.

Anna Maria Heikkinen
Hammaslääkäriliiton terveyden edistämisen työryhmän puheenjohtaja

Julkaistu Hammaslääkärilehdessä 1/14.