I love suu -kampanja puhuu suunterveydestä uusilla keinoilla

Suomalaisten aikuisten suunterveydessä on paljon parannettavaa.

Suomalaisten aikuisten suunterveydessä on paljon parannettavaa. Miehistä vain joka toinen harjaa hampaat kahdesti päivässä. Naisista niin tekee noin 80 prosenttia. Kariesta eli reikiintyneitä hampaita on lähes joka viidennellä aikuisella. Iensairauksia esiintyy miehistä kahdella kolmasosalla ja naisista yli puolella. Jo varhaisessa keski-iässä (30–44-vuotiaat) iensairaudet ovat huolestuttavan yleisiä (naisilla yli 40 % ja miehillä lähes 60 %). Kansainvälisesti vertaillen suomalaisten suunterveys jää kauas jälkeen sekä muista Pohjoismaista että Keski-Euroopasta. (Lähde: Terveys 2011 -tutkimus)

Koska haasteita on paljon, Hammaslääkäriliitto haluaa kannustaa ihmisiä huolehtimaan paremmin suunterveydestään myös uudenlaisen terveyskampanjan avulla. I love suu -kampanja käynnistyy tänään 11.4.

– Haluamme lisätä ihmisten tietoisuutta suunterveydestä, suun sairauksien varhaisen ja säännöllisen hoidon tärkeydestä sekä merkityksestä omalle hyvinvoinnille. Muistutamme myös suunterveyden merkityksestä yleisterveydelle. Tärkein tavoite on saada ihmiset huolehtimaan suustaan paremmin, sanoo Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja, HLT Matti Pöyry.

Yleisimmät hammas- ja suusairaudet ovat kroonisia tulehdussairauksia. Siksi aikuisväestölle suunnatun terveyskampanjan painopiste on tavallisimpien suun sairauksien – karieksen ja parodontiitin – ennaltaehkäisyssä, varhaishoidossa ja omahoidossa sekä suomalaisten suunterveyden parantamisessa. Arjessa suunterveyttä voi parhaiten edistää hyvällä suuhygienialla ja terveellisillä ruokatottumuksilla.

I love suu puhuu suunterveydestä hauskoilla ja yllättävillä keinoilla. Kampanja toteutetaan verkossa ja sisältöjä jaetaan sosiaalisessa mediassa. Vaikka keinot ovat värikkäitä, kaikki materiaalit perustuvat tiukkaan asiaan, tutkittuun suunterveystietoon ja Käypä hoito -suosituksiin. Kampanjan sisältöjen suunnitteluun ja tarkistamiseen on osallistunut useita hammaslääketieteen asiantuntijoita.

Kampanjan keskus on I love suu -verkkosivu, josta löytyy suunterveyteen ja omahoitoon liittyvää tietoa, suunterveystestejä sekä Krisse Salmisen lukemia Hammasuutiset-videoita. Lisäksi kävijöitä innostetaan osallistumaan leikkimielisellä valokuvakilpailulla. I love suun Facebook-sivulle postataan suunterveysasiaa ja -vinkkejä sekä -testejä ja -videoita. Kävijöitä kannustetaan kommentoimaan ja keskustelemaan suunterveydestä sekä jakamaan sisältöjä ja haastamaan kavereita testaamaan suunterveystietonsa.

Kirjoittaja:
Anu Tilander

I love suu -kampanjan verkkosivut
I love suu -kampanja Facebookissa

Tutustu suunterveystietoon myös Hammaslääkäriliiton sivuilla

Duodecimin Käypä hoito -suositusten potilasversiot Terveyskirjaston sivuilla:
Hampaassa reikä – eikä! (Karieksen hallinta):
Parodontiitti eli hampaan kiinnityskudossairaus