Suunhoidolla metabolista oireyhtymää vastaan

Hampaiden menetys ja kiinnityskudosten krooninen tulehdussairaus ovat yhteydessä metaboliseen oireyhtymään.Dosentti Pirkko Pussisen tutkimusryhmä Helsingin yliopiston Hammaslääketieteen laitoksella osoitti uudessa tutkimuksessaan, että puuttuvien hampaiden lukumäärä ja elimistön altistuminen parodontiittibakteerille ovat yhteydessä metaboliseen oireyhtymään.

– Tämä tutkimustulos korostaa suun terveyden ja parodontiitin hoidon merkitystä koko yleisterveyden kannalta, Pussinen toteaa.

Tutkimuksessa käytettiin THL:n koordinoiman FINRISKI-terveystutkimuksen aineistoa; tutkimukseen osallistuneista 1 354 miehestä 534 (39 %) sairasti metabolista oireyhtymää.

Hampaiden kiinnityskudoksen kroonisen tulehdussairauden, eli parodontiitin, oireisiin kuuluvat ientaskujen syventyminen ja leukaluukato. Sairaus voi hoitamattomana johtaa hampaiden lopulliseen irtoamiseen.

Vakavaa parodontiittia sairastaa noin 20 prosenttia suomalaisesta aikuisväestöstä, ja sairastumisriskiä lisäävät muun muassa tupakointi ja diabetes.

Tutkimus on julkaistu kansainvälisessä Acta Diabetologica -lehdessä.


➤Parodontiitti vaikuttaa yleisterveyteen ja sitä pidetään valtimosairauksien itsenäisenä riskitekijänä.

➤Metabolinen oireyhtymä on valtimosairauksien riskitekijöiden kasautuma, jonka osatekijöihin kuuluvat häiriintynyt sokeri- ja rasva-aineenvaihdunta, keskivartalolihavuus ja korkea verenpaine.

Lähde:
Hyvärinen K, Salminen A, Salomaa V, Pussinen PJ. Systemic exposure to a common periodontal pathogen and missing teeth are associated with metabolic syndrome. 2014 Acta Diabetologica.
associated with metabolic syndrome. 2014 Acta Diabetologica.


Kuva: Pixmac