Aamiainen saattaa auttaa aivoverenkiertohäiriöiden välttämisessä

Aamiaisen väliin jättävät näyttäisivät sairastuvan aivoverenkierron häiriöihin muita todennäköisemmin.

Aamiaisen väliin jättävät näyttäisivät sairastuvan aivoverenkiertohäiriöön muita todennäköisemmin. Tuoreen japanilaistutkimuksen perusteella riski ei ole kovin suuri, mutta silti havaittavissa.

Tutkimuksessa 83 000 miestä ja naista seurattiin vuodet 1995–2010 ja tuona aikana heistä 4 600 sairastui aivoverenkierron häiriöön tai sepelvaltimotautiin.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot sairastumisista osallistujilta kerättyihin tietoihin aamupalan syömisestä, he havaitsivat aamiaisen väliin jättävien sairastumisriskit suurimmiksi.

Osallistujat, jotka eivät syöneet aamupalaa,  sairastuivat aivoverenvuodosta johtuvaan aivohalvaukseen 36 prosenttia todennäköisemmin ja sydän- ja verisuonitauteihin 14 prosenttia todennäköisemmin kuin osallistujat, jotka söivät aamupalan joka päivä.

Aamiaiseen liitetty vaikutus ei käytännössä ole kovin suuri, mutta samanlaisia yhteyksiä on havaittu myös aiemmissa tutkimuksissa. Aamiainen saattaa mm. auttaa painonhallinnassa.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä.

Association of Breakfast Intake With Incident Stroke and Coronary Heart Disease. Stroke 2016;doi:10.1161/STROKEAHA.115.011350.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia