Äidin probioottikuuri alentaa atopian riskiä lapsella

Äidin raskauden ja imetyksen aikana saamat probiootit pienentävät lapsen atooppisen ihottuman riskiä merkittävästi, ilmenee suomalaistutkimuksesta.

Äidin raskauden ja imetyksen aikana saamat probiootit pienentävät lapsen atooppisen ihottuman riskiä. Turkulaistutkijat havaitsivat, että ihottuman riski pieneni kahden ensimmäisen elinvuoden aikana merkittävästi niillä lapsilla, joiden äidit olivat saaneet jompaakumpaa tutkimuksessa käytettyä probioottien yhdistelmää.

Atooppisen herkistymisen riskiin probiooteilla ei sitä vastoin näyttänyt olevan vaikutusta. Probioottien käyttöä siedettiin hyvin, sillä tutkimukseen osallistuneet äidit ja lapset eivät saaneet niistä haittavaikutuksia.

Tutkimuksessa oli mukana 241 äitiä, joilla oli todettu allerginen sairaus. Satunnaisesti valitulle ryhmälle annettiin yhdistelmää Lactobacillus rhamnosus LPR ja Bifidobacterium longum BL999 -bakteereja, toiselle ryhmälle yhdistelmää L. paracasei ST11 ja B. longum BL999 -bakteereja ja kolmannelle ryhmälle lumevalmistetta. Annostus aloitettiin kaksi kuukautta ennen synnytystä, ja sitä jatkettiin kaksi ensimmäistä imetyskuukautta. Tutkimuksessa lapsia seurattiin kaksivuotiaiksi asti.

Tutkimusryhmän havaintojen mukaan raskauden ja imettämisen aikana nautitut tarkoin valitut probiootit tai probioottikombinaatiot vähentävät atooppisen ihottuman riskiä tehokkaasti sellaisilla lapsilla, joilla perinnöllinen riski on korkea. Eniten tällä tavalla probiooteista hyötyvät lapset on mahdollista tunnistaa äidille tehtävien ihon pistotestien (pricktesti) avulla.

Professori Erika Isolaurin johtaman tutkimusryhmän artikkeli julkaistiin The Journal of Allergy & Clinical Immunology -lehdessä.

Kuva: Kuvapörssi

Jukaistu www.laakarilehti.fi.