Äidin syöpä ei vahingoita sikiötä

Tutkijat pitävät syöpähoitoja turvallisina raskauden toisen kolmanneksen ja loppuraskauden aikana.

Raskauden aikana syöpädiagnoosin saavien ei tarvitsisi pelätä lapsensa terveyden puolesta. Tuoreen belgialaistutkimuksen mukaan syöpään sairastuvien lapsilla ei ole tavallista enempää kehityshäiriöitä edes silloin, kun äiti saa syöpähoitoja raskauden aikana.

New England Journal of Medicinen julkaisemat tulokset perustuvat 130 syöpään sairastuneen äidin lapsen sekä yhtä monen verrokin seurantatietoihin. Syöpädiagnoosin saaneista äideistä 75 prosenttia oli saanut kemoterapiaa raskauden aikana, 9 prosenttia oli saanut sädehoitoa ja 10 prosenttia oli leikattu.

Tulosten perusteella syöpään sairastuneiden lapset olivat 2–3 vuoden ikäisinä kehityksessä samalla tasolla verrokkien kanssa eikä heillä ollut tavallista enempää kognitiivisia tai sydänongelmia. Syöpään sairastuneiden lapsista 60 prosenttia tosin syntyi ennenaikaisina, mutta tutkijoiden mukaan näiden lasten kehitys eteni normaalia keskosten tahtia.

Belgialaisten tulokset pitää vielä varmistaa uusissa tutkimuksissa, jotta selviää esimerkiksi millainen vaikutus eri kemoterapialääkkeillä mahdollisesti on. Tulokset viittaavat silti vahvasti siihen, ettei raskaudenaikainen syöpädiagnoosi ole automaattisesti vaaraksi sikiölle. Tutkijat pitävätkin syöpähoitoja turvallisina raskauden toisen kolmanneksen ja loppuraskauden aikana.

Suomessa raskauden aikaisia syöpiä diagnosoidaan arviolta 2–3 kymmentä tuhatta raskautta kohden. Yleisimmät tällöin todettavat syövät ovat melanooma sekä kohdunkaula- ja rintasyöpä

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää: Pelkään, siis olen

Lähde:
NEJM 2015;DOI:10.1056/NEJMoa1508913

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.