Aiemmin harvinainen vatsataudin aiheuttaja yleistyy

Cryptosporidium-alkueläimen aiheuttamat vatsatautitartunnat ovat tänä vuonna lisääntyneet useissa Euroopan maissa, myös Suomessa.

Cryptosporidium-tartunnat ovat lisääntyneet useissa Euroopan maissa, ilmoittaa Tautien ehkäisyn ja valvonnan eurooppalainen keskus, ECDC.

Sen mukaan tartunnat ovat elokuusta lähtien lisääntyneet selvästi Britanniassa, Alankomaissa ja Saksassa. Yleistymisen syytä ei tiedetä.

– Myös Suomessa Cryptosporidium-tapausten määrä on selvästi lisääntynyt tänä vuonna aikaisempiin vuosiin verrattuna, sanoo ylilääkäri Markku Kuusi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL).

Terveydenhuoltohenkilökuntaa on hänen mukaansa informoitu asiasta, sillä Cryptosporidium on ollut Suomessa aikaisemmin hyvin harvinainen.

THL yrittää parhaillaan selvittää tartuntalähdettä Kirkkonummen ja Tampereen kryptosporidioosiepidemioissa aiemmin syksyllä. Niissä oireisia potilaita oli noin 90.

Kuusen mukaan THL selvittää tartuntoja lisäksi ainakin parilla muulla paikkakunnalla.

Kirkkonummen epidemia näyttää kuitenkin olevan eri tyyppiä kuin Britanniassa ja Hollannissa. Muilta suomalaispaikkakunnilla tyypitystulokset vielä puuttuvat.

Cryptosporidium on itiöeläimiin kuuluva parasiitti. Yleensä tartunta saadaan ulosteella saastuneesta vedestä tai ruoasta.

Taudin merkittävimpiä oireita ovat pitkittynyt ripuli ja voimakkaat kouristusmaiset vatsakivut, kertoo THL. Ripuli kestää keskimäärin kaksi viikkoa. Hoitoon on syytä hakeutua, jos vesiripuli johtaa kuivumiseen, nousee korkea kuume tai sairastunut on pieni lapsi.

Suvi Sariola
toimittaja

Kuva: CDC

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.