Alkoholi tappaa 290 000 eurooppalaista vuodessa

Kulutus ei ole vähentynyt odotetusti, kertoo WHO.

EU:ssa, Norjassa ja Sveitsissä asuva aikuinen juo keskimäärin yli kaksi pulloa punaviiniä viikossa. Kun laskelmasta poistetaan absolutistit ja alkoholia ennen käyttäneet, niin aikuiset juovatkin keskimäärin yli kolme pulloa punaviiniä viikossa. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan näin suurella kulutuksella on vakavia vaikutuksia terveydelle.

Alkoholinkulutus Euroopassa ei ole laskenut odotetusti, ilmenee WHO:n tuoreesta raportista. Tämä siitä huolimatta, että kaikki maat ovat sitoutuneet toimiin, joilla pyritään vähentämään alkoholin käytön haittoja.

Alkoholinkulutusta mittaava raportti vuosilta 2010–16 kertoo, että yli 290 000 ihmistä kuolee vuodessa alkoholiin ja sen kulutukseen liittyviin syihin. 30 Euroopan maan tilastot yhteen koonnut raportti kehottaa maita napakampiin toimiin, jotta luku pienentyisi.

– Alkoholinkulutus on laskenut monissa Euroopan maissa, mutta hyvä kehitys on pysähtynyt. Poliitikkojen on toteutettava tehokkaaksi tunnettuja strategioita, kuten nostaa alkoholin hintaa, rajoittaa saatavuutta ja kieltää mainonta, jotta suunta muuttuu. Jopa 800 ihmistä päivässä kuolee alkoholista aiheutuviin haittoihin. Meidän täytyy tehdä enemmän, sanoo tiedotteessa WHO:n Euroopan alueen johtaja Zsuzsanna Jakab.

WHO:n raportti löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Kirjoittaja
Tuomas Keränen
toimittaja

Artikkeli on alun perin julkaistu Lääkärilehdessä 12.9.2019.