Allergialiitto: Aika aloittaa kevään allergialääkitys

Siitepölyallergisia kehotetaan aloittamaan lääkitys viimeistään nyt, sillä leppä kukkii jo ja koivun siitepölykausi on nurkan takana. Siitepölyallergia ei yleensä vaadi lääkärikäyntiä, ennakointi ja hyvä itsehoito auttavat pitämään oireita kurissa.

Allergia- ja astmaliitto kehottaa siitepölyallergisia aloittamaan allergialääkityksen viimeistään nyt, sillä leppä kukkii jo ja koivun siitepölykausi on nurkan takana.

– Nyt on koivun osalta varmasti viimeiset hetket aloittaa allergialääkitys. Moni koivuallergikko saa oireita myös lepän siitepölystä. Samanaikainen katupölykausi saattaa pahentaa oireita, allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta tiedottaa.

Siitepölyallergian oireita ovat pitkäkestoinen vesinuha, aivastelu ja hiekkaisuuden tuntu silmissä. Vuorenmaan mukaan allergialääkitys tehoaa parhaiten, kun se aloitetaan ennen kuin oireet ovat hankalat.

– Oireita lääkitään antihistamiinitableteilla, silmätipoilla ja nenäsuihkeella. Suihketta käytetään säännöllisesti, koska vain silloin tällöin käytetty nenäsuihke ei taltuta oireita.

Siitepölyallergia ei yleensä vaadi lääkärikäyntiä, ennakointi ja hyvä itsehoito auttavat pitämään oireita kurissa. Lääkärin puoleen on kuitenkin syytä kääntyä, jos siitepölyallergian oireet muuttuvat astman kaltaisiksi tai oireet ovat hyvin voimakkaat lääkityksestä huolimatta.

– Lapsi täytyy viedä lääkärin tutkittavaksi ennen omalääkityksen aloittamista, ellei lapsella ole aiemmin todettu siitepölyallergiaa, Vuorenmaa painottaa.

Astmaatikon kannattaa Vuorenmaan mukaan tehostaa astmalääkitystään siitepölykauden alkaessa. Astmalääke ei kuitenkaan poista allergialääkityksen tarvetta.

Lepän siitepölyä Hangosta Ouluun

Turun yliopiston Aerobiologian yksikön siitepölytiedotteen mukaan leppä kukkii maan etelä- ja keskiosissa. Ilman siitepölypitoisuudet vaihtelevat kohtalaisista runsaisiin. Vähäisiä määriä lepän siitepölyä voi kulkeutua Oulun korkeudelle saakka. Lepän siitepölylle herkistyneet voivat saada oireita koko maassa, Lappia lukuun ottamatta.

Pähkinäpensas kukkii maan eteläosissa, siitepölyä voi levitä maan keskiosiin. Siitepölymäärät ovat vähäisiä. Pähkinäpensaan siitepölylle herkistyneet voivat saada oireita maan eteläosista Tampereen korkeudelle saakka.

Aerobiologian yksikkö arvioi, että tilanne jatkuu samankaltaisena viikon loppuun asti.

Siitepölytiedotteet osoitteessa www.siitepoly.fi.

Jaana Ahlblad
toimittaja

Kuva: Turun yliopisto, Aerobiologian laitos