Allergisen joulutoiveita

Lumiukon lisäksi joulukuusikin voi olla ulkona, jos se vaikeuttaa hengitystä sisällä.

Allergia- ja astmaliitto antaa vinkkejä siitä, miten joulun voi viettää ilman allergiaoireita.

➤ Valitse tuoksuttomat kynttilät. Ylipäätään runsas kynttilöiden polttaminen ei ole suositeltavaa, koska se heikentää sisäilman laatua ja voi siten aiheuttaa hengitysoireita varsinkin astmaatikoille.

➤ Kukista joulukaktus, tulilatva, annansilmä ja silkkikukat sopivat kaikille, tulppaanit ja amaryllikset useimmille. Hyasintti ärsyttää monia voimakkaan tuoksunsa vuoksi. Joulutähti aiheuttaa myös joillekin hengitystieoireita.

➤ Joulukuusi voi olla ulkona, jos se vaikeuttaa hengitystä sisällä. Muovikuusi ei aiheuta oireita. Se on hyvä tuulettaa ennen käyttöä, pölyt voi myös suihkuttaa pois.

Erimenu.fi -palvelu hakee allergiselle sopivat ohjeet myös joulupöytään. Haun voi rajata muna-, maito- ja soija-allergisille sopiviin ohjeisiin, samoin laktoosittomaan ja gluteenittomaan ruoanlaittoon ja leivontaan. Erimenu.fi on Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistyksen verkkopalvelu, ja se on maksuton ja avoin kaikille kuluttajille.

➤ Tumma suklaa sopii maitoallergisille ja valkoinen suklaa kaakaoallergiselle.

➤ Saattaa sisältää pähkinää -merkintä on lisätty moniin suklaapakkauksiin. Se on tärkeä varoitus vakavasti pähkinäallergisille ja tällä merkinnällä varustettua tuotetta ei pidä tarjota voimakkaasti pähkinäallergiselle. Valtaosalle merkintä on kuitenkin turha, sillä saattaa sisältää merkittyjen tuotteiden allergeenimäärä on hyvin pieni.

➤ Glögeissä, likööreissä ja muissa alkoholijuomissa on erilaisia mausteita tai väriaineita, jotka voivat aiheuttaa allergisen reaktion. Maustamattomat puna- ja valkoviinit sopivat useimmille allergisille.

➤ Joulun mausteista kaneli, inkivääri ja kardemumma aiheuttavat eniten allergiaoireita. Turvallisia maustevaihtoehtoja ovat ainakin siirappi, muut sokerit ja suola.

➤ Huomaavainen kauppias sijoittaa tuoksukynttilät, joulukukat ja muut voimakkaasti tuoksuvat tuotteet etäälle sisäänkäynnistä ja kassoista.

➤ Lääkevarasto kannattaa tarkistaa ennen juhlapyhiä. Adrenaliini-injektorin käyttöaika on hyvä tarkistaa ennen pyhiä tai lomamatkaa.

-----------------------------

Allergianeuvonta vastaa numerossa 0600 14419 ma, ti ja ke klo 9–13 sekä to klo 13–17. Allergianeuvonta on suljettuna 23.12.–2.1. Tuolloinkin asiantuntijatietoa on saatavilla liiton verkkopalvelusta www.allergia.fi. Sivustolla on mm. liiton allergia- ja astma-aiheiset oppaat.

Sisäilmaneuvonta vastaa numerossa 020 757 5181 ti, ke, to ja pe klo 9–15, suljettu 16.12.–6.1.Vuodenvaihteen jälkeen sisäilma- ja korjausneuvonta palvelee maanantaista torstaihin.

Kuva: Panthermedia