Älypuhelinsovellukset ovat epäluotettavia melanooman tunnistamisessa

Testatuista sovelluksista kolme neljästä luokitteli vähintään 30 prosenttia melanoomista vaarattomiksi ihomuutoksiksi.

Älypuhelimien melanooman tunnistamiseen tarkoitetut sovellukset toimivat varsin vaihtelevasti, käy ilmi JAMA Dermatology -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Neljästä testatusta sovelluksesta kolme luokitteli vähintään 30 prosenttia melanoomista hyvänlaatuisiksi ihomuutoksiksi.

Sovelluksissa käyttäjä ottaa valokuvan luomestaan, jonka jälkeen ohjelma varoittaa epäilyttävistä ihomuutoksista. Ohjelmista kolme perustui automaattisiin algoritmeihin ja neljännessä ihotautilääkäri arvioi kuvat etätyönä.

Analyysiin otettiin mukaan 188 kuvaa luomista, jotka oli poistettu ja lähetetty patologin tutkittaviksi. Ihomuutoksista 60:ssa oli kyseessä melanooma ja loput 128 olivat hyvänlaatuisia muutoksia.

Älypuhelinsovellusten herkkyys vaihteli 6,8 prosentista 98,1 prosenttiin. Luotettavimmin toimi ihotautilääkärin arviointi.

Tutkijat muistuttavat, että sovellukseen luottaminen voi viivästyttää lääkärikäyntiä ja melanoomadiagnoosia. Ohjelmia ei valvota mitenkään.

"Lääkärien tulee olla tietoisia näistä sovelluksista, sillä erilaisten lääketieteellisten älypuhelinsovelluksien määrä kasvaa jatkuvasti. Ihotautilääkärien on hyvä tietää näistä opastaakseen potilaitaan", kirjoittajat tiivistävät.

Lue lisää: Viisaasti auringossa

Esimerkiksi Applen ja Googlen Android-puhelinten sovelluskaupoissa kaupataan älypuhelimille 0–4 eurolla sovelluksia, jotka lupaavat auttaa melanooman tunnistamisessa.

Maria van der Meer
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.