Astma aiheuttaa lihavuutta

Astmapotilailla lihavuuden kehittymisen riski oli 22 prosenttia suurempi kuin ei-astmaatikoilla.

Pitkään on väitelty kuin munasta ja kanasta, aiheuttaako astma lihavuutta vai lihavuus astmaa. Aiemmin on osoitettu, että astma aiheuttaa lapsille lihavuutta, mutta aikuisilla tästä ei ole saatu näyttöä ennen kuin nyt.

European Community Respiratory Health Survey (ECRHS) on kohorttitutkimus 11:stä Euroopan maasta sekä Australiasta. Kolmella kierroksella noin kymmenen vuoden välein vuosien 1990 ja 2014 välillä kerätyistä tiedoista selvitettiin lihavuuden riskin kehittymistä astmaatikoilla pitkällä aikavälillä. Samalla tutkittiin atopian ja astmalääkkeiden vaikutusta lihavuuteen. Ensin suljettiin pois potilaat, joiden painoindeksi vertailun ensimmäisellä kierroksella oli yli 30 kg/m 2 . I–II kierroksen osallistujia tuli analyysiin 7 576, II–III kierroksen osallistujia 4 976.

Astmapotilailla lihavuuden kehittymisen riski oli 22 % suurempi kuin ei-astmaatikoilla. Ei-atooppisilla riski oli suurempi kuin atooppisilla (RR 1,47 vs. 1,04). Yli 20 vuotta astmaa sairastaneilla lihavuuden riski oli suurempi kuin vähemmän aikaa sairastaneilla (RR 1,32 vs. 1,12). Tablettikortisonia saavilla riski oli kaksinkertainen.

Tämä tutkimus osoitti ensimmäistä kertaa, että astma aiheuttaa lihavuutta. Tulos vaikuttaa varmaan myös hoitosuosituksiin jatkossa. Erityinen lihavuuden riski on ei-atooppisilla astmapotilailla, jotka ovat sairastaneet pitkään, eikä heille kannata määrätä tablettikortisonia (harvoin he siitä hyötyvätkään). Käytännössä lihomisen riski pitää ottaa puheeksi jo kun astma todetaan, ja ravitsemusneuvonnan rooli korostuu.

Moitra S ym. Long-term effect of asthma on the development of obesity among adults: an international cohort study, ECRHS. Thorax, verkossa ensin 27.4.2022. doi: 10.1136/thoraxjnl-2021-217867

Lue lisää: Sokerivero ei riitä

Heikki Ekroos

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.